Aki a sütőtök-öt szereti, beteg nem lehet.

A sütőtök szorosan kötődik az őszhöz, az ősz hangulatához. Halottak napja környékén, amikor mindenki töklámpást farag, és megérkeznek az elsõ fagyok, elindul a szezonja.
Kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták.
Magas rosttartalma révén megszabadít a lerakódott salakanyagoktól, ami önmagában is súlycsökkenést eredményez, a gyorsabb és könnyebb emésztésnek köszönhetően pedig további fogyás várható.
Emellett a méregtelenítést is elősegíti, ugyanis vízhajtó és enyhén hashajtó hatású. 
Mivel magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, a kúra alatt sem lépnek fel hiányra utaló tünetek, nem leszel fáradt vagy kimerült.

Hideg napokra készülve ….

A sütőtök belülről melegít, ezért kiválóan alkalmas a hideg napokon leves formájában a szervezet felmelegítésére. Ezt a hatást tovább fokozhatjuk, ha a levesbe chilit vagy curryt teszünk. Sütőtökös recepteket itt talál: –>

A sütőtök, mint természetes gyógyszer …

Magas kálium tartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása van, fogyasztásával pedig csökkenthető az érelmeszesedés és állítólag még az égési sérülések is hatékonyan gyógyíthatók a sütőtök segítségével.

Közismerten magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, ami remek immunrendszer erősítő és a daganatos betegségek megelőzésében is segíthet. Emellett a tökmagolaj magas omega-3 zsírsav tartalmáról sem szabad megfeledkeznünk, ami a keringési rendszer egészsége szempontjából szintén nagyon fontos. De hatékony a húgyúti betegségek és a prosztatabántalmak kezelésében is, illetve koleszterincsökkentő hatása van.

A bőrápolás terén is bevethető …

Rengeteg olyan antioxidáns anyaggal rendelkezik, melyek megkötik a káros anyagokat, a bőrnek pedig egészséges ragyogást kölcsönöznek. Véd, táplál, frissít, hidratál és a pórusokat eltömítő szennyeződéseket is eltávolítja.  Feltölti a bőrt, megelőzi a szabadgyökök ártalmait, és segíti a kollagéntermelést.

Ritka az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt egyesít, mint az egészségesség, finom íz és elérhető ár. Aki kiemelkedő élettani hatásai, sokoldalú felhasználási módjai ellenére is kétkedő marad, gondolkodjon el azon, talán nem véletlen, hogy sütőtököt az Antarktisz kivételével minden földrészen termelnek és fogyasztanak!