Karácsonyi illat

Az igazi ünnepi hangulatot a konyhából áradó fűszerek jellegzetes illatkeveréke varázsolja otthonunkba, mely naptár nélkül is elárulja, itt az adventi készülődés ideje. A karácsonyi illat egyfajta várakozással tölti el szívünket

Régen nagyra becsült, drága kincsként tartották számon a fűszereket, és vagyonokat kellett fizetni birtoklásukért. Ám manapság már bőkezűen használjuk süteményekbe, sültekhez, forralt borba szórva a fahéjat, mézet, szegfűszeget, gyömbért és narancsot. Ilyenkor nem csak az orrunknak és az ízlelőbimbóinknak kedvezünk, hanem az egészségünkkel is jót teszünk. Mert minden karácsonyi fűszer hatékony vírusölő, eleink ezért még természetes antibiotikumként használták őket a téli náthás, influenzás napokon.

Érdemes felidézni, mit miért is eszünk karácsonykor, és mit gondoltak róla régen.

Citrusfélék

Magas C-vitamin-tartalma, átható illata azóta örök kedvenccé tette minden fajtáját. Facsarjuk levüket, esszük gerezdjeiket, héjukat kályhára rakva illatosítjuk a szobát, vagy cukorba forgatva kandírozzuk, olajukat pedig mécsesbe, lámpásba tesszük. Nem véletlen, hogy a karácsonyi trakta idején különösen kívánjuk az ízüket, mert serkenti az emésztést, erősíti a gyomrot, magas antioxidáns-tartalma révén pedig még a sejtek regenerálódását is segítik.

Fahéj

A Ceylonból származó fa kérge a legősibb fűszerek egyike. Az ókorban még füstölőként égették, illatszerként ismerték, és erős csáberőt tulajdonítottak neki. Édes, erős íze egyaránt illik édességekhez és pikáns húsfélékhez, de karácsony táján a hagyományos kávét is érdemes ezzel bolondítani. Nem kell takarékoskodni vele, mert segíti az emésztést, és hurutos betegségek ellen is kiváló. Ezért is lett a karácsonyi édességek egyik legfőbb fűszere.

Szegfűszeg

Oly nagyon tisztelik, hogy minden egyes gyerek születését egy illatos virágú fa ültetésével ünneplik meg. Erőteljes aromája miatt már több ezer éve használják a lehelet frissítésére, és úgy tartják, fogápolószerként is kiváló. Meleg, csípős íze, erős aromája miatt nehéz eldönteni, hogy édes vagy sós. Ezért húsok és sütemények ízesítésére egyaránt használják. Karácsonykor különösen szeretjük, mert serkenti az emésztést, a belőle kioldódó olaj pedig hatékony vírusölő.

Gyömbér

A kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, friss gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen. A görögök gyakran étkezés után fogyasztották, az indiai és kínai konyha pedig húsok, nehezebben emészthető ételek ízesítésére használta.

VÁGYKELTŐ GYÖMBÉR

A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket.GYÖMBÉR-GYÓGYSZER Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből. Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen. Természetes aromaolajként felhasználva kellemes nyugtató illattal ajándékozzuk meg magunkat, influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában.

Méz

Az ipari cukorgyártás kezdete előtt a méz volt az emberek egyetlen édesítőszere. Ma is a legjobb alternatív édesítőszer, de köhögés csillapítására, immunerősítőként és vírusölőként is hatékony, hiszen magas a C-vitamin-tartalma, sok benne a folsav, és ásványi anyagokban is különösen gazdag.

Talán, így, hogy jobban megismertük kedvelt karácsonyi fűszereink jó tulajdonságait, szívesebben használjuk az ünnepi készülődés során.

Karácsonyi illat ide vagy oda, fogyasszuk hát bátran és élvezzük a lelkünknek is kedves fűszereket.