Éljen a csiripiszli!

A csiripiszli, (csíramálé), csíráztatott gabona felhasználásával böjti időszakra otthon is elkészíthető édes lepény, a magyar parasztkonyha egyik legrégebbi édes süteménye.
Magyar Néprajzi lexikonban talált leírás szerint „hazánkon kívül ilyen tészta készítése csak a nyugati szlovákoktól ismert keltys néven.”
Általánosan ismert (a Bakony és a Balaton-felvidék kivételével) az É-Dunántúlon és a csatlakozó É-kisalföldi vidéken át egészen az Ipolyig, míg a Duna–Tisza közén, Bácskában, a Közép-Tisza mentén és Békésben szórványosabban készítik. Egyéb tájegységeinkben teljesen ismeretlen. A csiripiszli, vagy csíramálé a téli időszak köznapi étele, tele kemencényit sütöttek belőle egyszerre. Olcsó, ízletes, és mivel zsírtalan sütemény, fogyasztása főként az adventi és húsvéti böjti időszakhoz kapcsolódott. B-, D- és E-vitamintartalma kiemelkedően magas.

A csiripiszli készítése:

Némi türelem és kitartás szükségeltetik az elkészítéséhez. Íme a régi recept: Tiszta búzát vagy rozskeveréket egy éjszaka vízben áztatják.

Kisigmándon a helyes arány kétharmadnyi búza és egyharmadnyi rozs.
Az alábbi leírás kivonat a kisigmándi Angyal Józsi bácsival készült riportból, amely a KEMMA internetes oldalán és a 24 óra című napilapban jelent meg február 26-n.  A cikk szerzője: Petrik J.
“– A család méretétől függően három–öt kiló keverék kell egy-egy adag csiripiszli-hez. Az előkészítés ideje körülbelül két hét…
– Egy napig áztatni kell a szemeket. – Ezután naponta bevizezett kendővel kell letakarni a magokat, míg ki nem hajtanak. Azok a szemek, amelyek nem csíráznak, ki kell dobni. Nehogy keserű legyen az étel. Egyébként csak ezt a levet használják fel a „süteményhez”
Annak idején a puszta apraja-nagyja összegyűlt a csiripiszli sütésére. A ledarált magvakat langyos vízben még „kimosták”, majd az asszonyok a levet hazavitték, hogy bekeverjék. –

Kétharmadnyi jó magyar búzalisztet egyharmadnyi rozslisztet kell hozzáadni. Ez után előre felfűtött kemencében egy óra alatt el is készült az édesség, amely a böjt idején napi főételnek számított. Most úgy mondanánk, ez volt a második, hiszen minden nap valamilyen húsmentes leves mellé csiripiszli került. Az ebben lévő vitaminok pótolták, helyettesítették a húst.

A masszát úgy kell elképzelni, mint a piskóta nyers tésztáját. Úgy is öntik bele a tepsikbe, edényekbe. Csak a csiripiszli nem lesz annyira szilárd, mint egy sült tészta. Elkészülte után a pusztabeliek körülülték az asztalt és kanállal egy tálból falatoztak. Valószínű, hogy az egy tálból cseresznyézni kifejezés is ehhez a közös lakmározáshoz köthető.”