Az allergia együtt ébred a természettel.

Ha beköszönt a tavasz, sajnos sokak életét megkeseríti a “menetrendszerűen” megérkező allergia. Sokan ismerik a kellemetlen tüneteket, az eldugult orrot, a vörös és könnyező szemeket, a sípoló lélegzést és társaikat.
Így nem kevesen vannak, akik sorscsapásként, sőt valóságos kálváriaként élik meg ezt a civilizációs betegséget. 

Miről is van szó?

Az allergia tulajdonképpen nem más, mint a szervezet válasza arra, hogy felfedez egy számára idegen, “nem kedvelt” anyagot, mely támadást intéz ellene. Az úgynevezett allergiás reakció akkor lép fel, amikor az immunrendszer túlreagálja a dolgot, és antitesteket termel azért, hogy harcoljanak a “behatolóval” szemben.

Az allergiákat három nagy csoportra oszthatjuk:

A leggyakrabban a harmadik csoportba tartozó megbetegedés sújtja az embereket, és egyúttal sajnos ez az, amelyik a leginkább rontja az érintett személyek életminőségét, és rendkívül kellemetlen módon dúlja fel mindennapjaikat.

Az allergia kialakulásában nagy szerepet játszik életmódunk, és főként az a tény, hogy gyakran nem természetes, hanem iparilag előállított táplálékot fogyasztunk. A tünetek megelőzése, de legalábbis enyhítése céljából pedig könnyebb feladat egészségesen élni és elkerülni egyes, allergiára hajlamosító élelmiszerek fogyasztását, mint kiszorítani környezetünkből az allergiát okozó anyagokat.
Nyilvánvaló, hogy szinte lehetetlen tiszta világban élni, nem bújhatunk védőbúra alá, dolgozni kell járnunk, kénytelenek vagyunk bevásárolni stb. Az alábbi néhány étkezési tanács betartása viszont nem okoz különösebb problémát, és sokat segíthet az allergiában szenvedőknek.

Akiket pedig eddig még elkerült az allergia, talán nem is fogják megismerni, ha ügyelnek az alábbiakra: