Tökölni vagy nem tökölni, ez itt a kérdés…

Tökölni kell, tökölni muszáj! Mármint így ősszel.

A sütőtök áldásos hatásairól írtam már korábban. Itt olvashatjátok el:    katt ide
Az a tapasztalatom, hogy úgy általában szeretnek az emberek “tökölni”. (^_^) Esszük a húsát, isszuk a húsából nyert levet. Levest, köretet, süteményt készítünk belőle. Sőt dekorálunk velük, de ez már egy másik bejegyzés témája lesz, azt gondolom.
Nincs az a mennyiségű sütőtökös recept, amit ne lehetne még kiegészíteni néhánnyal. Én magam is szívesen keresgélek, és veszem szívesen, ha megosztanak velem egy-két jól bevált receptúrát.
A napokban “ugrott” elém egy, illetve kaptam egy másikat. Ezeket most közkincsé teszem. Mellette megjegyzésben megjelölöm, én mit változtattam meg, azaz milyen alapanyagra cseréltem le az eredeti receptben megadottakat. Nálunk szerencsére nincs olyan családtag, akinek kifejezetten speciális diétát kellene követnie, de azért igyekszünk bizonyos dolgokat lecserélni az étkezésünkben. Remélem, mindenkinek legalább annyira fog ízleni, mint az én családomnak. 

Lássuk hát:

Sütőtökös sajttorta:

Hozzávalók:

  • 10 dkg darált keksz ( én gluténmentes kekszet törtem össze hozzá)
  • 5 dkg vaj (létezik vegán változat, kókuszzsír az alapanyaga)
  • 25 dkg mascarpone (találtam vegán változatot)
  • 2 ek. tejföl (én kókuszjoghurtot használtam)
  • 8 dkg cukor (nálam ez eritrit lett)
  • 1,5 ek. liszt (teljeskiörlésű barna rizsliszt került bele, és egy kis bambuszrost)
  • 2 cs. vaníliás cukor (e helyett vaníliaaromát használtam)
  • 2 mokkás kanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy csak fahéj, gyömbér stb. ízlés szerint)
  • 2 db tojás (akinek probléma a tojás, itt talál javaslatokat a helyettesítésére: —->)
  • 20 dkg sütőtökpüré (én sült tököt használtam)

Elkészítése:
A kekszet és a vajat összedolgozzuk és egy kapcsos tortafoma aljába nyomkodjuk. 165 °C-on 8 percig sütjük. Míg sül, addig a többi hozzávalót is összekeverjük. A keveréket a kekszes alapra simítjuk, majd visszatesszük a sütőbe 165 °C-ra. b. 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Amikor kihűlt, kivesszük a formából, és igyekszünk igazságosan osztozni a családtagokkal. Higgyétek el, nem lesz egyszerű! (^_^)

Almás – sütőtökös kevert süti:

Hozzávalók:

  • 20 dkg rétesliszt (nálam ez gesztenyeliszt, barnarizsliszt és bambuszrost keveréke lett)
  • 1 tk. sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1 tk. fahé
  • 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 10 dkg cukor (nálam eritrit, de lehet akár stevia is, kinek, mi a szimpatikusabb)
  • 1 ek. méz
  • 2 db tojás
  • 1,8 dl kókuszolaj
  • 2 db közepes alma reszelve
  • kb. 1 bögrényi reszelt sütőtök (2 dl-s bögre)

Elkészítése:
Az összes hozzávalót egy tálban alaposan összekeverjük. A masszát  sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy piteformába öntjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt világosbarnára, vagy tűpróbáig sütjük.

Bízom benne, hogy miután megkóstoltátok a receptek alapján készült tökös finomságokat, még inkább kedvetek támad “tökölni”, és újabb receptek után kutatni.  

 

Még több cikk

bazsalikom

Bazsalikom királyfű és szúnyogriasztó

A bazsalikom ma már leginkább fűszernövényként ismert. Egy intenzív fűszernek, ami pompásan kiemeli a paradicsomos ételek ízét. Termesztése meglehetősen egyszerű. Ez annál is inkább örvendetes,

borsmenta

Borsmenta – frissít és fertőtlenít

Borsmenta, vagy csak a menta. Bár számos fajtája létezik (pl. fodormenta, vizi menta, csombor menta, mezei menta, korzikai menta…. a teljesség igénye nélkül), mégis leginkább

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print