Fánk, fánk , fánk.
A farsang elmaradhatatlan “kelléke” a fánk. Nem kifejezetten alakbarát étel, na de egyszer egyszer igazán megengedhetjük magunknak. Íme az én két személyes kedvencem. Nem csak azért, mert finomak, hanem, mert rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek.

Csörögefánk, vagy ahogyan édesanyám nevezte, herőce.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
4 db tojássárgája
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 dkg élesztő
1 dl tejföl
1 ek rum
Csipet só
A sütéshez olaj, vagy valamilyen zsiradék.
A hintésre porcukor
A tálaláshoz baracklekvár

Elkészítése:
Az élesztőt egy evőkanál langyos tejben feloldjuk, a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, és a többi anyaggal összekeverve a tésztát jól kidolgozzuk. ½ óráig pihentetjük. 3 mm vastagra nyújtjuk, és derelyemetszővel felvágjuk. A lapok belsejét is bevágjuk, majd ezen a nyíláson áthúzzuk a végeket.
Forró bő zsiradékban mind két oldalukat ropogós pirosra sütjük. Papírral bélelt tálba szedjük, hogy a felesleges zsírt eltávolítsuk. Még melegen meghintjük porcukorral, és tálra halmozzuk. Rummal ízesített baracklekvárral kínáljuk.

Túrófánk

Hozzávalók:
25 dkg túró
4 egész tojás
6 evőkanál liszt
1/2 csomag sütőpor
1 evőkanál cukor
pici só
A sütéshez olaj.

Elkészítése:
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük /nem kell nagyon kidolgozni/. Serpenyőben olajat forrósítunk, és 2 evőkanál segítségével beleszaggatjuk a tésztát forró olajba. (Ügyelni kell arra, hogy az olaj legalább 2 ujjnyi legyen, mert a fánkocskák maguktól megfordulnak.) Fontos, hogy a szaggatásnál fél evőkanálnál ne legyen több a tészta, és nagyjából egyformák legyenek.
Aranyszínűre sütjük, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat.