1 egészséges ebéd, 3 javaslat

Egészséges ebéd javaslat

Pirított édesburgonya-quinoa saláta

Hozzávalók / 2 adag
10 dkg quinoa (2x átmosva, 10 percre vízbe áztatva)
1 db édesburgonya (nagy)
3 ek olívaolaj
1 lime-ból nyert limelé (2 evőkanálnyi)
1 kis db lila hagyma (vékonyan felszeletelve)
1 csokor petrezselyem (durvára vágva)
1 késhegynyi chili (vagy mexikói fűszerkeverék)
1 csipet római kömény
1 kávéskanál koriandermag (összetörve/megőrölve)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
5 dkg tökmag, szeletelt mandula

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, közben 2-3 x átmossuk a quinoát, és kb. 10 percre hideg vízbe beáztatjuk.
Közben az édesburgonyát, felkockázzuk, egy tálban összekeverjük 2 ek olívaolajjal, megszórjuk a száraz fűszerekkel (só, bors, koriandermag, mexikói fűszerkeverék), jól bedörzsöljük a krumplikockákat az olajjal és fűszerekkel. Tepsibe öntjük, és kb. 1/2 óra alatt sütőben megsütjük. (Közben egyszer-kétszer átkeverjük.)
Amíg az édesburgonya sül, megfőzzük a quinoát dupla mennyiségű vízben; először közepes lángon felforraljuk a vizet, majd forrás után a legkisebb lángra vesszük, és lefedve pároljuk kb. 15 percig (amíg a víz teljesen el nem fő róla). Ekkor kikapcsoljuk a tűzhelyet, és lefedve állni hagyjuk legalább 5 percig, majd villával kicsit átmozgatjuk.
Egy nagy tálban összekeverjük a quinoát és a megsült édesburgonya kockákat a hagymával, kevés durvára vágott petrezselyemzölddel és a jó késhegynyi római köménnyel. Meglocsoljuk 1-2 ek olívaolajjal és 2 ek limelével, lazán összekeverjük. Ha szükséges, ízesítjük még sóval, borssal.
Tálaláskor kecskesajtot csipkedhetünk a tetejére, meghintjük pirított tökmaggal és petrezselyemzölddel.

Kölesfasírt

Hozzávalók- kb. 20 darabra
125 g köles (hántolt)
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál étolaj
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
feketebors (őrölt)
2 teáskanál majoránna
3 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
3 púpos evőkanál zabpehelyliszt

Elkészítés
A kölest felöntjük 2x-s mennyiségű vízzel, és lassú tűzön megfőzzük. Hagyjuk kihűlni. A hagymát apróra vágjuk, és olajon aranysárgára pirítjuk. A végén dobjuk bele az összezúzott fokhagymát, rá pedig a kihűlt kölest. Kicsit átforgatjuk, összepirítjuk. 
Levesszük a tűzről, akár egy másik edénybe. Sózzuk, borsozzuk, a többi fűszert is beletesszük, majd a tojás és a zabpehelyliszt következik.
Nedves kézzel golyókat formázunk belőle, sütőpapírra téve kb. 180 °C-s sütőben aranybarnára sütjük.

Vaníliás-mandulás chia puding

Hozzávalók:
• 2 bögre édesítetlen mandulatej (házi vagy boltban vásárolt) 
• Fél bögre chia mag 
• Fél teáskanál vanília kivonat 
• 1-2 evőkanál méz 
• szezonális gyümölcsök 
• mandula, mogyoró, dió stb.

Elkészítés:
1. Keverjük össze a mandulatejet, a chia magot, a vanília kivonatot és a mézet egy tálban. Miután jól összekevertük, az edényt lefedve tegyük hűtőbe éjszakára (vagy legalább egy órára).
2. Tálalás előtt kavarjuk jól fel. Ha nagyon sűrű lett, adhatunk hozzá egy kevés vizet. Díszítsük a tetejét gyümölcsökkel és magokkal.

Még több cikk

bazsalikom

Bazsalikom királyfű és szúnyogriasztó

A bazsalikom ma már leginkább fűszernövényként ismert. Egy intenzív fűszernek, ami pompásan kiemeli a paradicsomos ételek ízét. Termesztése meglehetősen egyszerű. Ez annál is inkább örvendetes,

borsmenta

Borsmenta – frissít és fertőtlenít

Borsmenta, vagy csak a menta. Bár számos fajtája létezik (pl. fodormenta, vizi menta, csombor menta, mezei menta, korzikai menta…. a teljesség igénye nélkül), mégis leginkább

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print