Holisztika – test és lélek egyensúlya

Mi is az a HOLISZTIKA?

A holizmus kifejezés (a görög „holos” szóból) a teljesség figyelembevételét jelenti. A holisztikus szemléletű gyógyítás az embert egésznek tekinti, feltételezi testének, szellemének és érzelmeinek egységét. A holisztikus szemlélettel gyógyító szakember nemcsak a betegséget, a megbetegedett szervet, vagy testrészt kezeli. A beteget gyógyítja, az egészségét kívánja helyreállítani, fenntartani.

Komplex (holisztikus) emberkép

A betegségek pszichés hátterének jelentősége Euróbában Hippokratész óta jelen van a medicinában. Ázsiában mind a hagyományos kínai, mind az indiai ayurvédikus orvoslás évezredek óta tartalmazza ezen alapvető szempontot. Mégis csak az utóbbi 50 évben, a gyógyítás szemléletének reformja során került hangsúlyozottan megfogalmazásra.

Pavlov szerint: „A szervezet pszichés és szomatikus értelemben teljes egység…”. Nyilvánvalóan nincs külön szomatikus (testi), pszichés, pszichoszomatikus, energetikai gyógyítás. Csupán gyógyítás létezik, mely minden esetben individuális. Nem a betegséget, hanem a beteg ember minden fellelhető diagnosztikai és terápiás szempontjait veszi figyelembe.

A holisztika alapelvei azt tanítják, hogy az emberben a testi, lelki és szellemi tényezők szoros egységben és kölcsönhatásban működnek. Nem képzelhető el egyik változása anélkül, hogy ne hatna ki a másik két tényezőre. Ezek dinamikus interakciója zajlik, úgy, hogy közben a szellemi felkészültség javítja az egyén belső fittségét. Tehát csökkenti a kedvezőtlen folyamatok ütemét vagy számát.

A komplex emberkép (holisztika) szerint alapvetően minden betegség pszichoszomatikus jellegű, mégis léteznek olyan betegségek, melyek erőteljesebben pszichés eredetűek, és ezért azokat nevezik köznapi értelemben pszichoszomatikus betegségnek.

Még több cikk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print