Százszorszép – a szerény szépség

A százszorszép latin nevén Bellis perennis – egyszerűen annyit jelent: “áttelelő szépség”.

Hétköznapi évelő növény, amely egész Európában és Ázsiában honos. A napsütötte rétek, mezők, parkok gyakori virága. Olyannyira elterjedt, szinte mindenki ismeri. Messze földön legendás arról, hogy a nappali fényben kinyílik, ám szürkületkor ismét becsukódik.
A franciák húsvétkának hívják, a német „libavirág” arra utal, hogy gyakran nyílik a libalegelőkön. Angol neve („a nappal szeme”) arra utal, hogy sugárvirágai estére becsukódnak.
Gyógyászati célokból elsősorban a virágzatát szokták leszedni, de sokan gyűjtik a leveleit is, és mindkettőt használják. Fontos tudni, hogy a százszorszép virágait közvetlenül szürkület előtt, azaz a becsukódást megelőzően érdemes leszedni, mert így őrizhetők meg leginkább a hatóanyagai. Szinte egész évben rendelkezésünkre áll, mégis inkább a tavasszal nyíló százszorszép ér a legtöbbet, a leghatékonyabb
A növény egyik óriási előnye, hogy alkalmazása teljesen biztonságos. Kerüljön akár a salátákba, töltelékekbe, mézbe, vagy készüljön belőle tea, egyszerűen lehetetlen túladagolni.

Gyógyhatása:

  • Támogatja a májműködést, epe- és lépbetegségeknél ugyancsak remekül használható.
  • Belsőleg kiválóan alkalmazható légzőszervi betegségekben, mivel segíti a nyák felköhögését, emellett gyulladásgátló, összehúzó és sebgyógyító hatású.
  • Enyhe vizelethajtó, ami segíthet a húgyutak gyulladásakor és vesegyulladásban.
  • A százszorszépből készített tea csillapítja a menstruációs fájdalmat, bár ilyenkor rendszerint palástfüvet is tartalmazó keverékben használják.
  • Külsőleg is jól alkalmazható: betehetjük fürdővízbe, illetve a főzetéből pakolást készíthetünk.
  • Hathatós segítséget nyújt nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, különböző bőrbetegségek (például ekcéma, sömör, pikkelysömör, kiütések vagy akne ) esetén.
  • Öblögetőként jótékony hatással van a garat-, esetleg ínygyulladásra

Ludwig van Beethoven írt e kis virágról dalt Százszorszép címmel.  Talán rajtam kívül más is emlékszik még rá. Itt eleveníthetjük fel emlékeinket a szöveg és a kotta olvasatával: “Egy kis virág a völgy ölén…”>

Még több cikk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print