Pitypang, gyermekláncfű – a bóbitás takarító

Pitypang, gyermekláncfű, pongyolapitypang, bárányfejűfű, barátfejűfű, békasaláta, békavirág, bimbófű, buglyosvirág, cikóriavirág, csattogógaz, disznókék, éjjelilámpa, eszterláncfű,  kácsavirág, kákics, kislibavirág, kotlóvirág, kutyavirág, lámpavirág, lánclapi, marcivirág, pampula, papatyi virág, pimpiparé, pipevirág …. és még hosszasan sorolhatnám, milyen neveken ismerjük.
Néhol kutyatejként ismeretes, de az elnevezés több szempontból sem szerencsés: egyrészt a növény nem a kutyatej (Euphorbia) nemzetségbe tartozik, másrészt ezt a nevet használva könnyen összetéveszthető a farkas kutyatejjel (Euphorbia cyparissias), ami viszont a gyermekláncfűvel ellentétben mérgező tejelő növény.
Gyermekkorunk (legalábbis a lányoké biztosan) kedves növénye, hiszen napsütéses réten mennyi koszorút kötöttünk belőlük.

A pitypang a benne lévő keserűanyagok miatt hasznos gyógynövény. Gyökerét ősszel és tavasszal, levelét áprilistól júniusig, az egész növényt gyökérrel tavasztól őszig gyűjtjük.

  • Növeli az étvágyat, az erőnlétet, javítja az emésztést (enyhe hashajtó), gyulladáscsökkentő hatása is van.
  • Hatóanyagai epe és máj bántalmak, zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatással vannak a szervezetre.

A belőle főzött tea:

  • vizelethajtó és vértisztító, 
  • serkenti a máj és a vesék aktivitását,
  • szél- és vízhajtó hatású.
  • Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint.
  • Vércukorszintet csökkent, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.

Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén gyökerének főzetét borogatásra ajánlják. 

Az étkezési célokra is használt levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például béta-karotin, C-, B1- és B2-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor is van benne.
A vadon termő pitypangból, a tőlevélrózsa fiatal leveleiből saláta és főzelék készülhet. A levelek virágzáskor tartalmazzák a legtöbb C-vitamint. Salátának sós-ecetes páccal készítsük el, a hozzáadott kevés olaj jól kiegészítheti aromáját. A levélrózsák közepén lévő bimbókezdemények szintén fogyaszthatók, ízük és felhasználhatóságuk a kelbimbóhoz hasonlít; az endíviasalátához hasonlóan lehet elkészíteni, különösen a citromos, olajos pitypang ízletes.

Külsőleg: szépítőszernek is használják. Tejnedve szeplők halványítására, ránctalanításra is alkalmas.

Még több cikk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print