Pipacs, ahogyan még soha nem gondoltál rá

Pipacs, a virág , amit ugye mindannyian ismerünk. Már, ami a megjelenését, lelőhelyét illeti. Nem is tudom, van-e olyan, akinek nem dobban meg a szíve, amikor meglát egy-egy nagyobbacska pipacsmezőt. De akár egyetlen szálat is ebből a tündérszoknyás törékeny virágból. 
Régebben a földműves gazdáknak a termőföldön növekvő gyomnövények jelzésértékűek voltak. Ha a szántóföldet pipacsok borították, azt jelentette, hogy hagyni kell pihenni a földet, viszont a megjelenő kék színben pompázó búzavirágok jelezték, hogy ideje a terményt betakarítani.
Általában csak csodáljuk, mert tudjuk, ha vázába tesszük,  hamarosan “meghal”. Pedig érdemes leszedni, mert nem elhanyagolható gyógyhatással rendelkezik.
A gyógyászatban a pipacs piros szirmait gyűjtik. Szárítás alkalmával a szirmok lilás színűvé válnak. A szirmok nyálkaanyagot és antociánglikozidokat tartalmaznak.

Felhasználása:

  • Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják.
  • Leveleit nyersen vagy főzve fogyasztják (mint a spenótot), de csak a virágbimbók kifejlődése előtt.
  • Virágszirmait vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják. Régen bort is színeztek vele.

Gyermekeknél a friss hajtás mérgezési tüneteket okozhat!

Gyógyhatása:

  • Jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású, teáját toroköblítésre használják.
  • Asztmára, heveny hörghurutra és mandulagyulladásra is szokták alkalmazni.
  • Migrénes fejfájásra kapható teák egyik alkotóeleme szokott lenni.

Még több cikk

bazsalikom

Bazsalikom királyfű és szúnyogriasztó

A bazsalikom ma már leginkább fűszernövényként ismert. Egy intenzív fűszernek, ami pompásan kiemeli a paradicsomos ételek ízét. Termesztése meglehetősen egyszerű. Ez annál is inkább örvendetes,

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print