Pipacs, ahogyan még soha nem gondoltál rá

Pipacs, a virág , amit ugye mindannyian ismerünk. Már, ami a megjelenését, lelőhelyét illeti. Nem is tudom, van-e olyan, akinek nem dobban meg a szíve, amikor meglát egy-egy nagyobbacska pipacsmezőt. De akár egyetlen szálat is ebből a tündérszoknyás törékeny virágból. 
Régebben a földműves gazdáknak a termőföldön növekvő gyomnövények jelzésértékűek voltak. Ha a szántóföldet pipacsok borították, azt jelentette, hogy hagyni kell pihenni a földet, viszont a megjelenő kék színben pompázó búzavirágok jelezték, hogy ideje a terményt betakarítani.
Általában csak csodáljuk, mert tudjuk, ha vázába tesszük,  hamarosan “meghal”. Pedig érdemes leszedni, mert nem elhanyagolható gyógyhatással rendelkezik.
A gyógyászatban a pipacs piros szirmait gyűjtik. Szárítás alkalmával a szirmok lilás színűvé válnak. A szirmok nyálkaanyagot és antociánglikozidokat tartalmaznak.

Felhasználása:

  • Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják.
  • Leveleit nyersen vagy főzve fogyasztják (mint a spenótot), de csak a virágbimbók kifejlődése előtt.
  • Virágszirmait vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják. Régen bort is színeztek vele.

Gyermekeknél a friss hajtás mérgezési tüneteket okozhat!

Gyógyhatása:

  • Jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató hatású, teáját toroköblítésre használják.
  • Asztmára, heveny hörghurutra és mandulagyulladásra is szokták alkalmazni.
  • Migrénes fejfájásra kapható teák egyik alkotóeleme szokott lenni.

Még több cikk

bazsalikom

Bazsalikom királyfű és szúnyogriasztó

A bazsalikom ma már leginkább fűszernövényként ismert. Egy intenzív fűszernek, ami pompásan kiemeli a paradicsomos ételek ízét. Termesztése meglehetősen egyszerű. Ez annál is inkább örvendetes,

borsmenta

Borsmenta – frissít és fertőtlenít

Borsmenta, vagy csak a menta. Bár számos fajtája létezik (pl. fodormenta, vizi menta, csombor menta, mezei menta, korzikai menta…. a teljesség igénye nélkül), mégis leginkább

oregano

Oregano vagy szurokfű

Oregano. Ha kimondom ezt a nevet, akkor a pizzák és más olaszos ételek hatására mindenki tudja miről is beszélek. Régies elnevezései még: fekete gyopár, kasbók, szárazfű,

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print