Oregano. Ha kimondom ezt a nevet, akkor a pizzák és más olaszos ételek hatására mindenki tudja miről is beszélek. Régies elnevezései még: fekete gyopár, kasbók, szárazfű, szúfű, szúrfű. 
Mindegyik elnevezés ugyanazt a növényt jelöli. 
Nekem inkább csak vadmajoranna, de leginkább szurokfű.

Az oregano név sokat szerint az ógörög origanon vagy oreganosz szóból ered. Az „órosz” jelentése hegy, a „gánosz” pedig ragyogást, csillogást, felfrissülést jelent. Tehát az oregánó fordítása hegyi ragyogás. 
A növény a szurokfű elnevezését a középkori bőr- és textilfestőktől kapta, hiszen festőnövény is, magában narancsvörös színre fest, de például a nyírfalomb, az almakéreg és a szurokfű együtt főzve vörös színt ad.

Az egyik legismertebb mediterrán fűszernövény, melyet a hazai konyhában is szívesen alkalmazunk. Már régen sem volt ismeretlen a hazai konyhákban, ám az utóbbi években újra a figyelem központjába került. A közönséges szurokfű hazánkban vadon is megterem, de leggyakrabban elsétálunk mellette, mert nem ismerjük fel az út mentén. A növény levelei és virágai is ehetők.
A régi füveskönyvek szerint démonok távoltartására és elűzésére éppúgy alkalmas, mint szerelmi bájital készítésére. 
Állítólag a mezei munkások ételébe is belekeverték ezt a növényt, hogy vidáman tudjanak dolgozni.

Gyógyhatása:

  • A természet antibiotikumának nevezik, külsőleg alkalmazva ízületi bántalmakra, izomfájdalmakra, fejfájásra is jótékony hatással bír.
  • A növény a teljes emésztőrendszer védője, görcsoldó, emésztést serkentő, de gyomorrontás ellen is kiváló. 
  • Teája fertőtleníti az emésztőszerveket,
  • Hatékony a légúti megbetegedések, száj- és torokgyulladás kezelésében.
  • Köptető, tisztítja a légutakat, enyhíti az influenzás tüneteket. – A szurokfű-tea enyhíti a köhögést, a torok- és fogfájással járó fájdalmakat, valamint csökkenti a száj és a garat gyulladását.
  • Gyengén idegnyugtató hatása is van, ezért hívják a jó gondolat füvének is.
    A hagyomány szerint orvosolja a szomorúságot és a lelkigondokat, megóv a gonosztól és megkönnyebbülést hoz a szomorú szívnek. Vénusz és Afrodité növénye nem hiányozhatott a szerelmi bájitalokból. Az eltávozott lelkek nyugalmának megóvására ültették a megboldogultak sírjain.