A kis meténg (Vinca Minor), maga a feledékenységűző.
A középkori kolostor és kastélykertekben már termesztették. A régészek néha a vadon megmaradt növénypopulációk környékén keresik az egykori települések nyomait.
A meténg a hagyomány szerint nemcsak a valódi sebeket gyógyítja  (összehúzó hatása miatt).  Azoknak is enyhülést hoz akiknek “sebei a múltban gyökereznek”:gyógyulás fizikai és érzelmi szinten egyaránt. 
A név Vinca talán a pervincere szóból származik jelentése legyőzni, vagy inkább a “pervincine” szóból jelentése szorosan kötődni. Akár így volt akár úgy ez utóbbi dologhoz fűződik a hiedelem. Mely szerint, ha férfi és nő együtt elrágcsál néhány levelet ,közelebb kerülnek egymáshoz és erősödik a kettejük közötti kötődés.
A házasságkötéskor használt örökzöld télizöld levelek a hűséget jelképezik, egybekötik a párt örökké. Az örökzöld levelek és virágok tehát a barátság a hűség, a tisztaság a szépség és a szerelem megtestesítői.
Így nemcsak esküvői szertartásokon használták, hanem mint szimbólumot fiatal hajadon leányok temetésén. Ugye, milyen szép?

  • Gyógyhatása:
    A vinca minor stimulálja a keringést, növeli a véráramlást az agyban. Minden olyan tünetnél alkalmazható, ami ezzel a csökkent működéssel hozható összefüggésbe, például fejfájás, fülzúgás, Meniere-betegség, szédülés és hallásvesztés, agyi érelmeszesedés ami demenciához vezet. 
  • Torokgyulladás, szájüregi fekélyek, fogfájás és vérző fogíny esetén a leveleket el kell rágni.
  • A virágot lehet használni depresszió és idegrendszeri betegségek, például mint a szorongás és szezonális affektív zavar esetén.
  • Összehúzó hatása miatt növeli a szövetek tónusát, szabályozza áteresztő képességüket. Ezért hatékony hasmenés, erős menstruációs vérzés esetén. De az összezúzott leveleket külsőleg sebek fedésére is lehet használni. Lehetséges kombinációja egyéb összehúzó hatású gyógynövényekkel, mint apró bojtorján, palástfű.

A Vinca minor egyik alkaloidjának kémiai átalakításával készült a sokak által ismert gyógyszer a Cavinton hatóanyaga.