A metélőhagyma egy kedves, bozontos növény. Igénytelen, viszont nagyon hálás.
Nevezik még pázsithagymának és fűhagymának is, illetve snidling néven is ismert.

Őshazája Keleten van, de ma már hazánkban is megtalálható és igen sokan termesztik is, mivel egy rendkívül egészséges gyógy- és fűszernövényről van szó. A metélőhagyma igen gazdag A-, B- és C-vitaminban, vasban, foszforban, magnéziumban, káliumban és kalciumban.
– A kálium a szív egyik legjobb barátja.
– A kalciumnak a csontépítésben van kiemelkedő szerepe, a magnézium oldja a görcsöket. 
– A C-vitamin az immunrendszert,
– míg a B-vitamin az idegrendszert erősíti.
– Vassal a vérszegénységet,
– míg A-vitaminnal a szem betegségeit győzhetjük le eredményesen.

Ezért ha vitaminhiánytól szenvedünk, érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a csodálatos zöld növényt. A növényben található mustárolaj elsősorban az emésztőrendszer és a légutak nyálkahártyájára van pozitív hatással.

Gyógyhatása:

– Baktériumölő, bélfertőtlenítő és vértisztító hatásokkal rendelkezik. Baktériumölő hatását leginkább a szájüregben és a garatban fejti ki, de a bélrendszert is alaposan képes megtisztítani a káros baktériumoktól. 
– Serkenti az emésztést, csökkenti a gyomorpanaszokat és a vér koleszterinszintjét. 
– Gátolja az érelmeszesedést, elősegíti a zsírok emésztését és javítja az étvágyat.

Legegyszerűbben vajas kenyérre szórva fogyaszthatjuk, de leveseket, tojásos ételeket is fűszerezhetünk vele. Főzéskor érdemes a főzés utolsó szakaszában az ételhez adni, mert ha nem így teszünk, nemcsak az aromája, hanem vitamin- és ásványianyag-tartalma is kárba vész. Lehet vele fűszerezni különféle pástétomokat és körözöttet is. Kedvelt növény a fogyókúrázók étrendjében, de nagyon jó vitaminforrás is, főleg a téli időszakban. Kékes lilás színű virágja szintén ehető. Szépen díszíti a salátákat.