Medvehagyma, amit a medvék is szeretnek

Medvehagyma szezon van.

Azaz elkezdődött. Ugyanis a kertemben a saját, külön bejáratú “ültetvényemben” már jelentkeznek a levélkéi. Na azért ez a mennyiség még nem elegendő a “betárazáshoz”. 
Lassan már el sem tudjuk képzelni a tavasz kezdetét (legalábbis a mi családunk) egy kellemes medvehagyma szedéssel egybekötött kirándulás nélkül.
Ha,  elég korán, azaz mondjuk, márciusban kelünk útra egy kis medvehagyma “vadászatra”,  nem okoz gondot a felismerése. Könnyű lesz megkülönböztetni a gyakran emlegetett mérgező hasonmásától, a májusi gyöngyvirágtól. Később azonban a gyakorlatlanok könnyebben elbizonytalanodhatnak, amikor a gyöngyvirág is kibújt már.

  • Az első és talán a legfontosabb különbség, hogy a medvehagymának kellemes, fűszeres illata van, és ezt már a tenyészhelyéhez közeledve is érezhetjük. Ellenben a gyöngyvirággal, amelynek majd csak virágzáskor érezhetjük az illatát, de akkor is csak a virágának, nem a levelének. Az ugyanis teljesen szagtalan.
  • A második fontos különbség, hogy a medvehagymának puhább a szára és a levele, mint a gyöngyvirágnak, és csak egyetlen egy levele van a szárán, a gyöngyvirágnak mindig kettő.

Ha ennyit megjegyzünk, már nem téveszthetjük el!

Kell, hogy írjak a gyógyhatásáról is, mert mégiscsak csógynövényként tartjuk számon.

  • Kedvezően hat a gyomorra,
  • a bélrendszerre,
  • krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású,
  • a szédülést, fejfájást enyhíti,
  • a magas vérnyomást csökkenti,
  • tisztítja a vesét és a húgyhólyagot,
  • elősegíti a vizelet ürítését,
  • tisztítja a vért.

Ugye, hogy már csak ezen jó tulajdonságaiért is érdemes fogyaztanunk?

Nos tegyük fel, hogy sikeresen megtaláltuk, és semmivel nem kevertük össze az áhított medvehagymát. Mit készítsünk belőle?

  • Ehetjük nyersen, salátába, vagy szendvicsre szórva.
  • Készíthetünk belőle levest, pogácsát, vagy pestot, amit azután tetszés szerint ehetünk pirítósra kenve, esetleg valamilyen kifőzött tésztával.

Az én kedvencem a bazsalikomos medvehagyma pesto.

Hozzávalók:
1 nagy csokor medvehagyma
1 kisebb csokor bazsalikom
1 evőkanál fenyőmag (kipróbáltam őrölt mandulával is, finom volt azzal is)
4 evőkanál reszelt parmezán sajt

őrölt fehér bors
olíva olaj szükség szerint (kb. 1-1,5 dl)

Készítése:
A növényi leveleket, felszeleteljük, és aprítógépbe rakjuk. Hozzáadjuk a parmezán sajtot, a fenyőmagot és az olívaolajat. Addig keverjük, amíg krémessé válik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Még több cikk

bazsalikom

Bazsalikom királyfű és szúnyogriasztó

A bazsalikom ma már leginkább fűszernövényként ismert. Egy intenzív fűszernek, ami pompásan kiemeli a paradicsomos ételek ízét. Termesztése meglehetősen egyszerű. Ez annál is inkább örvendetes,

borsmenta

Borsmenta – frissít és fertőtlenít

Borsmenta, vagy csak a menta. Bár számos fajtája létezik (pl. fodormenta, vizi menta, csombor menta, mezei menta, korzikai menta…. a teljesség igénye nélkül), mégis leginkább

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print