Medvehagyma, amit a medvék is szeretnek

Medvehagyma szezon van.

Azaz elkezdődött. Ugyanis a kertemben a saját, külön bejáratú “ültetvényemben” már jelentkeznek a levélkéi. Na azért ez a mennyiség még nem elegendő a “betárazáshoz”. 
Lassan már el sem tudjuk képzelni a tavasz kezdetét (legalábbis a mi családunk) egy kellemes medvehagyma szedéssel egybekötött kirándulás nélkül.
Ha,  elég korán, azaz mondjuk, márciusban kelünk útra egy kis medvehagyma “vadászatra”,  nem okoz gondot a felismerése. Könnyű lesz megkülönböztetni a gyakran emlegetett mérgező hasonmásától, a májusi gyöngyvirágtól. Később azonban a gyakorlatlanok könnyebben elbizonytalanodhatnak, amikor a gyöngyvirág is kibújt már.

  • Az első és talán a legfontosabb különbség, hogy a medvehagymának kellemes, fűszeres illata van, és ezt már a tenyészhelyéhez közeledve is érezhetjük. Ellenben a gyöngyvirággal, amelynek majd csak virágzáskor érezhetjük az illatát, de akkor is csak a virágának, nem a levelének. Az ugyanis teljesen szagtalan.
  • A második fontos különbség, hogy a medvehagymának puhább a szára és a levele, mint a gyöngyvirágnak, és csak egyetlen egy levele van a szárán, a gyöngyvirágnak mindig kettő.

Ha ennyit megjegyzünk, már nem téveszthetjük el!

Kell, hogy írjak a gyógyhatásáról is, mert mégiscsak csógynövényként tartjuk számon.

  • Kedvezően hat a gyomorra,
  • a bélrendszerre,
  • krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású,
  • a szédülést, fejfájást enyhíti,
  • a magas vérnyomást csökkenti,
  • tisztítja a vesét és a húgyhólyagot,
  • elősegíti a vizelet ürítését,
  • tisztítja a vért.

Ugye, hogy már csak ezen jó tulajdonságaiért is érdemes fogyaztanunk?

Nos tegyük fel, hogy sikeresen megtaláltuk, és semmivel nem kevertük össze az áhított medvehagymát. Mit készítsünk belőle?

  • Ehetjük nyersen, salátába, vagy szendvicsre szórva.
  • Készíthetünk belőle levest, pogácsát, vagy pestot, amit azután tetszés szerint ehetünk pirítósra kenve, esetleg valamilyen kifőzött tésztával.

Az én kedvencem a bazsalikomos medvehagyma pesto.

Hozzávalók:
1 nagy csokor medvehagyma
1 kisebb csokor bazsalikom
1 evőkanál fenyőmag (kipróbáltam őrölt mandulával is, finom volt azzal is)
4 evőkanál reszelt parmezán sajt

őrölt fehér bors
olíva olaj szükség szerint (kb. 1-1,5 dl)

Készítése:
A növényi leveleket, felszeleteljük, és aprítógépbe rakjuk. Hozzáadjuk a parmezán sajtot, a fenyőmagot és az olívaolajat. Addig keverjük, amíg krémessé válik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Még több cikk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print