Medvehagyma szezon van.

Azaz elkezdődött. Ugyanis a kertemben a saját, külön bejáratú “ültetvényemben” már jelentkeznek a levélkéi. Na azért ez a mennyiség még nem elegendő a “betárazáshoz”. 
Lassan már el sem tudjuk képzelni a tavasz kezdetét (legalábbis a mi családunk) egy kellemes medvehagyma szedéssel egybekötött kirándulás nélkül.
Ha,  elég korán, azaz mondjuk, márciusban kelünk útra egy kis medvehagyma “vadászatra”,  nem okoz gondot a felismerése. Könnyű lesz megkülönböztetni a gyakran emlegetett mérgező hasonmásától, a májusi gyöngyvirágtól. Később azonban a gyakorlatlanok könnyebben elbizonytalanodhatnak, amikor a gyöngyvirág is kibújt már.

Ha ennyit megjegyzünk, már nem téveszthetjük el!

Kell, hogy írjak a gyógyhatásáról is, mert mégiscsak csógynövényként tartjuk számon.

Ugye, hogy már csak ezen jó tulajdonságaiért is érdemes fogyaztanunk?

Nos tegyük fel, hogy sikeresen megtaláltuk, és semmivel nem kevertük össze az áhított medvehagymát. Mit készítsünk belőle?

Az én kedvencem a bazsalikomos medvehagyma pesto.

Hozzávalók:
1 nagy csokor medvehagyma
1 kisebb csokor bazsalikom
1 evőkanál fenyőmag (kipróbáltam őrölt mandulával is, finom volt azzal is)
4 evőkanál reszelt parmezán sajt

őrölt fehér bors
olíva olaj szükség szerint (kb. 1-1,5 dl)

Készítése:
A növényi leveleket, felszeleteljük, és aprítógépbe rakjuk. Hozzáadjuk a parmezán sajtot, a fenyőmagot és az olívaolajat. Addig keverjük, amíg krémessé válik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.