Medvehagyma szezon van.
Azaz elkezdődött. Ugyanis a kertemben a saját, külön bejáratú “ültetvényemben” már jelentkeznek a levélkéi. Na azért ez a mennyiség még nem elegendő a “betárazáshoz”.
Lassan már el sem tudjuk képzelni a tavasz kezdetét (legalábbis a mi családunk) egy kellemes medvehagyma szedéssel egybekötött kirándulás nélkül.
Ha, elég korán, azaz mondjuk, márciusban kelünk útra egy kis medvehagyma “vadászatra”, nem okoz gondot a felismerése. Könnyű lesz megkülönböztetni a gyakran emlegetett mérgező hasonmásától, a májusi gyöngyvirágtól. Később azonban a gyakorlatlanok könnyebben elbizonytalanodhatnak, amikor a gyöngyvirág is kibújt már.
- Az első és talán a legfontosabb különbség, hogy a medvehagymának kellemes, fűszeres illata van, és ezt már a tenyészhelyéhez közeledve is érezhetjük. Ellenben a gyöngyvirággal, amelynek majd csak virágzáskor érezhetjük az illatát, de akkor is csak a virágának, nem a levelének. Az ugyanis teljesen szagtalan.
- A második fontos különbség, hogy a medvehagymának puhább a szára és a levele, mint a gyöngyvirágnak, és csak egyetlen egy levele van a szárán, a gyöngyvirágnak mindig kettő.
Ha ennyit megjegyzünk, már nem téveszthetjük el!
Kell, hogy írjak a gyógyhatásáról is, mert mégiscsak csógynövényként tartjuk számon.
- Kedvezően hat a gyomorra,
- a bélrendszerre,
- krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású,
- a szédülést, fejfájást enyhíti,
- a magas vérnyomást csökkenti,
- tisztítja a vesét és a húgyhólyagot,
- elősegíti a vizelet ürítését,
- tisztítja a vért.
Ugye, hogy már csak ezen jó tulajdonságaiért is érdemes fogyaztanunk?
Nos tegyük fel, hogy sikeresen megtaláltuk, és semmivel nem kevertük össze az áhított medvehagymát. Mit készítsünk belőle?
- Ehetjük nyersen, salátába, vagy szendvicsre szórva.
- Készíthetünk belőle levest, pogácsát, vagy pestot, amit azután tetszés szerint ehetünk pirítósra kenve, esetleg valamilyen kifőzött tésztával.
Az én kedvencem a bazsalikomos medvehagyma pesto.
Hozzávalók:
1 nagy csokor medvehagyma
1 kisebb csokor bazsalikom
1 evőkanál fenyőmag (kipróbáltam őrölt mandulával is, finom volt azzal is)
4 evőkanál reszelt parmezán sajt
só
őrölt fehér bors
olíva olaj szükség szerint (kb. 1-1,5 dl)
Készítése:
A növényi leveleket, felszeleteljük, és aprítógépbe rakjuk. Hozzáadjuk a parmezán sajtot, a fenyőmagot és az olívaolajat. Addig keverjük, amíg krémessé válik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.