Len – a kékszoknyás napimádó

A len megtalálható az egyik elsőként háziasított növények között. Használjuk ételként, de rostnövényként is. A növény szárából a rostot nyerjük, míg a magvakat ételként, olajsajtolásra vagy az orvoslásban használjuk.
A rostokat textíliák szövésére, illetve sebészeti, nem felszívódó varratok előállítására használják. 

A len nálam a fűszerspirál oldalában él. Mindennap rácsodálkozom, milyen szép kék színe van a virágjának. És persze gyerekkorom egyik kedvenc meséje is be-be villan…. A Kisvakond nadrágja…. Len - a kékszoknyás napimádó 1

A gyógyászatban a magvakat hasznosítják, amelyek betakarítása nyáron, a termés teljes beérésekor történik. A lenmagot ezután szárítani kell, a szárított magvak gyorsan száradó olajat tartalmaznak. A gyógykészítményekben a magvakat egész vagy tört formában használják fel, de az olaj kinyerése után visszamaradt magvakból készült őrleményt (lenmagliszt) is hasznosítják.

Megkülönböztetünk rostlent és olajlent. Erről bővebben itt olvashattok: —>

Gyógyhatása: 
– Hashajtó hatása van. Ismeretes a mell- és vastagbélrák kezelésében játszott fontos szerepe is, ami az ösztrogénhormonokra gyakorolt hatásán alapszik. A magban lévő nyálkaanyag miatt a lenlisztet régóta használják a bőrgyulladások kezelésére.
– A lenmagot bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Székrekedés esetén a lenmag hatását úgy fejti ki, hogy a bélben megduzzad, ezáltal tágulási inger lép fel, mely serkenti a vastagbélben a perisztaltikát.
– Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések kezelésére alkalmazzák.
– Linolénsav tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.
– Újabban a lignánglikozidok a daganatos betegségek megelőzésében váltak jelentőssé.
– A homeopátia szénanátha és vizelési inger kezelésére használja.

Alkalmazása külsőleg:
– A lenmagpogácsát és a porított magot meleg borogatásként alkalmazva kelések és furunkulusok kezelésére használják.

Még több cikk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print