A len megtalálható az egyik elsőként háziasított növények között. Használjuk ételként, de rostnövényként is. A növény szárából a rostot nyerjük, míg a magvakat ételként, olajsajtolásra vagy az orvoslásban használjuk.
A rostokat textíliák szövésére, illetve sebészeti, nem felszívódó varratok előállítására használják. 

A len nálam a fűszerspirál oldalában él. Mindennap rácsodálkozom, milyen szép kék színe van a virágjának. És persze gyerekkorom egyik kedvenc meséje is be-be villan…. A Kisvakond nadrágja…. 

A gyógyászatban a magvakat hasznosítják, amelyek betakarítása nyáron, a termés teljes beérésekor történik. A lenmagot ezután szárítani kell, a szárított magvak gyorsan száradó olajat tartalmaznak. A gyógykészítményekben a magvakat egész vagy tört formában használják fel, de az olaj kinyerése után visszamaradt magvakból készült őrleményt (lenmagliszt) is hasznosítják.

Megkülönböztetünk rostlent és olajlent. Erről bővebben itt olvashattok: —>

Gyógyhatása: 
– Hashajtó hatása van. Ismeretes a mell- és vastagbélrák kezelésében játszott fontos szerepe is, ami az ösztrogénhormonokra gyakorolt hatásán alapszik. A magban lévő nyálkaanyag miatt a lenlisztet régóta használják a bőrgyulladások kezelésére.
– A lenmagot bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Székrekedés esetén a lenmag hatását úgy fejti ki, hogy a bélben megduzzad, ezáltal tágulási inger lép fel, mely serkenti a vastagbélben a perisztaltikát.
– Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések kezelésére alkalmazzák.
– Linolénsav tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.
– Újabban a lignánglikozidok a daganatos betegségek megelőzésében váltak jelentőssé.
– A homeopátia szénanátha és vizelési inger kezelésére használja.

Alkalmazása külsőleg:
– A lenmagpogácsát és a porított magot meleg borogatásként alkalmazva kelések és furunkulusok kezelésére használják.