A kankalin, ha nem is a legelső, de a  tavaszi virágok mezőnyében mindenképpen előkelő helyen áll.  A latin neve, a “primus” szóból kicsinyítő képzővel ellátott “primula” azt jelenti, “első”. Ez is arra utal, hogy a nemzetség mintegy háromszáz fajának többsége kora tavasszal virágzik, a hóolvadás után az elsők között bontják virágaikat. 

Egyéb elnevezései:tavaszi kankalin, égikincs, sárga kikirics, kásavirág, kesztyűvirág, kükörcs, kulcsvirág, Szent Péter kulcsa, Szent Györgyike, Szent György virága, lúdláb, tavaszika. Kellemes, mézszerű illatot áraszt.  
Valaha úgy hitték, hogy a hajba font vagy a ruhára tűzött virágai megnyitják a férfiak szívét.

A kankalin gyógynövény.
A virágját és a gyökértörzsét használjuk.

Belsőleg:

Külsőleg: Rándulások, izületi gyulladások esetén használhatjuk

Alkalmazása:

  • Forrázat – szórjunk egy csészébe 5 g kankalinvirágot, öntsük le 1,5 dl forrásban lévő vízzel, és 10 perc elteltével szárjük le. Felső légúti hurut esetén, illetve a váladéktermelés erősítésére igyunk meg naponta egy csésze teát. 
  • Szirup – 5 g felaprított kankalingyökeret főzzünk, 1,5 dl vízben 10 percig, szűrjük le, végül keverjük el 3 evőkanál mézzel.
  • Eszencia – 50 g felaprított kankalingyökeret és – levelet öntsünk le 2,5 dl tiszta szesszel, és jól lezárva tegük félre 10 napra. Köhögés és letapadt váladék esetén naponta 3-5 alkalommal fogyasszunk 1 kávéskanál szeszes kivonatot cukros vízbe keverve.
  • Kivonat – A hörgőváladék felszaggatására és a köhögés csilapítására vegyünk be naponta 3-5×20 csepp (gyógyszertárban kapható) kankalinkivonatot egy kevés cukorral.
  • Borogatás 10 g felaprított gyökeret főzzünk 1 dl vízben 10 percig, majd szűrjük le. A borogatást rándulás és ízületi fájdalmak esetén alkalmazzuk. (forrás: ginavega.blog.hu)