Ibolya, vagy jobban mondva, illatos ibolya. Most, hogy már a kertemben is megjelent, muszáj írnom róla.
Szerényen meghúzódik az erdei ösvények mentén, patak partokon. De bárhová is kerül a magja, gyorsan elszaporodik, hogy azután ontsa finom illatát.
Közeli rokona a háromszínű árvácska vagy vadárvácska.
Az ibolya legtöbbünk számára talán csak egy illatos virág, ami nem mellesleg szép és ehető is. A kozmetikai ipar már nagyon korán felfedezte magának, hiszen Dél-Franciaországban, Olaszországban nagy területeken termesztik. Virágjából az egyik legdrágább olajat sajtolják, sőt a leveléből is olajat párolnak.
Azt lehet, hogy már kevesebben tudják, hogy komoly gyógyhatással is rendelkezik. Gyökere, levele és virágja egyaránt gyógyhatású.
Reumás panaszok és túlzott gyomorsav esetén is segítségünkre lehet, elpusztítja a káros baktériumok, vírusok –hatásos a HIV-vírus ellen– és gombák egy részét.
Hatóanyagainak kombinációja gyógyítja a különféle bőrbetegségeket, elsősorban a pikkelysömört, az ekcémát és a pattanásokat.
Az ibolya enyhe víz- és hashajtó, ezért fogyókúrázóknak, vagy méregtelenítő kúrát végzőknek kifejezetten ajánlott. Ösztönzi a máj és a vesék működését, ezáltal felgyorsítja, és hatékonyabbá teszi a szervezetben felgyülemlett méreganyagok kiürülését.
- A virágok szalicilsavat és illóolajakat is tartalmaznak, levelei bővelkednek glikozidákban, valamint szaponinokban. Leforrázott virága gyógyír a szemgyulladásra, olaja megszabadítja a csecsemőket a koszmótól.
- Az ibolya leveleinek főzete kiváló izzasztó, lázcsillapító és hurutoldó, hatékonyan enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit, valamint csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. Mivel szabályozza a vérnyomást, az ibolya egyes szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésére is alkalmas lehet.
Kiváló asztma és köhögés elleni szer, megtisztítja a vért, C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert. Fertőtlenítő hatása kezeli a túlterhelt, irritált emésztőrendszer miatt jelentkező kellemetlen tüneteket. - Gyökértörzsének főzete kiváló köptető, erős elnyálkásodással járó idült légcső- és hörghurutban, légzési nehézségnél, szamárköhögésnél, tbc-s köhögésnél használható.
Az ibolya mindemellett igazi csemege, kandírozva édességként, fagylaltban, főzelékben, teaként és olajként használva, vagy akár húsok ízesítőjeként is megállja a helyét, ráadásul gyógyhatásai többségét feldolgozva is megtartja.