Egres, a megosztó, mert vagy szereti valaki vagy nem

Egres, ami megosztja az embereket. Vagy rajonganak érte, vagy egyáltalán ki nem állhatják.

Bevallom, én csak nyersen szeretem, pedig feldolgozott formában is igencsak értékes.
Gyerekkoromban én csak úgy ismertem, hogy büszke. Azóta persze már tudom, hogy számtalan megnevezése létezik. Úgymint: köszméte, pöszméte, büszke, piszke, egres.
Róla szeretnék most néhány szót ejteni.

Igénytelen, de rendkívül értékes kis gyümölcs. Magasabb hegyvidékek erdeiben, sziklákon terem. Régóta ismerik, de nemesítését csak a XVI. század végén kezdték meg. Különösen Angliában volt népszerű.

Energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként. A gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin), illetve szervezetünk számára fontos elemek, citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor található. A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára. 

Gyógyhatása:

  • Az emésztést segíti, nem véletlenül adják főtt és sült húsok mellé köretként. 
  • Fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra és a vesére is.
  • Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egres szörpöt. 

A gyümölcs nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban hasmenést okozhat.

Még több cikk

bazsalikom

Bazsalikom királyfű és szúnyogriasztó

A bazsalikom ma már leginkább fűszernövényként ismert. Egy intenzív fűszernek, ami pompásan kiemeli a paradicsomos ételek ízét. Termesztése meglehetősen egyszerű. Ez annál is inkább örvendetes,

borsmenta

Borsmenta – frissít és fertőtlenít

Borsmenta, vagy csak a menta. Bár számos fajtája létezik (pl. fodormenta, vizi menta, csombor menta, mezei menta, korzikai menta…. a teljesség igénye nélkül), mégis leginkább

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print