Egres, ami megosztja az embereket. Vagy rajonganak érte, vagy egyáltalán ki nem állhatják.

Bevallom, én csak nyersen szeretem, pedig feldolgozott formában is igencsak értékes.
Gyerekkoromban én csak úgy ismertem, hogy büszke. Azóta persze már tudom, hogy számtalan megnevezése létezik. Úgymint: köszméte, pöszméte, büszke, piszke, egres.
Róla szeretnék most néhány szót ejteni.

Igénytelen, de rendkívül értékes kis gyümölcs. Magasabb hegyvidékek erdeiben, sziklákon terem. Régóta ismerik, de nemesítését csak a XVI. század végén kezdték meg. Különösen Angliában volt népszerű.

Energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként. A gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin), illetve szervezetünk számára fontos elemek, citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor található. A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára. 

Gyógyhatása:

A gyümölcs nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban hasmenést okozhat.