Curryfű, aminek semmi köze a curry-hez

Curryfű, ami nem curry, de mégis curry illata van. Mi lehet az? Nos ő az olasz szalmagyopár. Bár levelének az illata hasonlít az ismert és kedvelt fűszerkeverékre, mégsincs egymáshoz közük.
Az apró ágakat főzik az ételbe, levesekbe, pörköltekbe, rizsbe, zöldségekbe és más ételekbe. Levelei savanyúságok, tojásos és csirkés ételek ízesítésére alkalmas. Egy csokrocska curryfű a kamrába és a szekrénybe, a molyok máris elmenekülnek. 
Virágaiból vízgőz lepárlással igen értékes illóolajat nyernek. Erős sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással bír. 

A curryfű felhasználása:

  • vérömlenyek és véraláfutások kezelése
  • visszérgyulladás kezelése
  • görcsoldás
  • hurut- és nyákoldás
  • vérzéscsillapító és sebképző hatás
  • hasnyálmirigy és májstimuláló, méregtelenítő
  • hegesítő
  • kiváló gyulladáscsökkentő
  • remek ránctalanító is, így gyakran megtaláljuk ránctalanító készítményekben

Még több cikk

bazsalikom

Bazsalikom királyfű és szúnyogriasztó

A bazsalikom ma már leginkább fűszernövényként ismert. Egy intenzív fűszernek, ami pompásan kiemeli a paradicsomos ételek ízét. Termesztése meglehetősen egyszerű. Ez annál is inkább örvendetes,

borsmenta

Borsmenta – frissít és fertőtlenít

Borsmenta, vagy csak a menta. Bár számos fajtája létezik (pl. fodormenta, vizi menta, csombor menta, mezei menta, korzikai menta…. a teljesség igénye nélkül), mégis leginkább

oregano

Oregano vagy szurokfű

Oregano. Ha kimondom ezt a nevet, akkor a pizzák és más olaszos ételek hatására mindenki tudja miről is beszélek. Régies elnevezései még: fekete gyopár, kasbók, szárazfű,

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print