A csalán azaz a nagy csalán. Vagy szólíthatnánk egyéb nevein is, mint pl: csólán, csólány csollány, csolyán ….
Tavasszal szinte elsőként bújik ki a földből. Leveleit ilyenkor már gyűjthetjük. Ugyan sokan nem kedvelik és “tűzzel-vassal” irtják a kertjükből. Hogy miért? Mert csípős és még rettentően savanyú is. Pedig, ha tudnák, mennyi jó tulajdonsága van. 
Felsorolni is nehéz számos gyógyhatását:

A csalán összetevőinek akár 20 százalékát is alkothatják az ásványi anyagok és nyomelemek, főként a kovasav, a vas, a kálium és a kalcium. Ezek az ásványi anyagok fokozzák a vizeletet kiválasztást, és jelentős lúgos potenciált képviselnek, amelynek nagy jelentősége van a vér savszintjének ellensúlyozásában.
Ma elsősorban a csalánlevelek vizelethajtó hatását tartjuk számon. Egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő növény. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére.
Ma is alkalmazzák a régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg.
A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukor szintet csökkentő tulajdonsága is van.
A konyhában is használatos gyógynövény: leveleit főzelékként, zsenge hajtásait tavaszi levesekben és salátákban fogyasztják, sőt néha sörhöz is használják fűszerként. A tavaszi, vitaminhiányos időszakban segíthet a szervezet ellátásában, ráadásul a csalánleves vagy éppen a csalánfőzelék, a párolt csalán új színnel gazdagíthatja étrendünket.

Ugye, hogy így már teljesen más szemmel nézünk a kertünkben növő csalánra?