A citromfű, ha egyszer bekerül a kertbe, nehéz onnan eltávolítani. Igaz, kinek jutna eszébe, hiszen illatos is és felettébb hasznos is. 
Nevét friss, citromra emlékeztető illatáról kapta.
Az orvosi citromfű – latin nevén Melissa officinalis – rendkívül sokoldalúan felhasználható, egyike a legrégebben használt gyógynövényeknek. Melissa görög eredetű női név, jelentése: „mézelő méh”. A növény virágaiban ugyanis különösen sok a nektár, ezért a méhek fölöttébb kedvelik, amint erről már idősebb Plinius római író-polihisztor is beszámol. Nem véletlenül kapta a  mézfű, méhfű, citromszagú melissza, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke népies neveket. Az illatos levelű citromfű fűszer-és gyógynövényként egyaránt ismert. Virágaiból citromfűolajat (Aetheroleum melissae) desztillálnak. A görögökön, rómaiakon kívül az arabok is ismerték.
Európában az 1500-as évektől kezdtek vele foglalkozni. Paracelsus, a híres svájci orvos azt tartotta róla, hogy meghosszabbítja életünket.
Népi gyógyászati felhasználásainak jelentős része ma is korszerűnek mondható, azaz az évszázados népi tapasztalatot igazolják a tudományos eredmények is.

Gyógyhatása:
– Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. A citromfű úgy nyugtat, hogy közben felpezsdíti, felfrissíti a szervezetet, és energiával látja el.  
– Alvási zavarokra, kezdődő depresszióra, ideges eredetű szívpanaszokra használják. 
– Serkenti a máj működését, emésztésjavító, puffadásgátló. Izzasztó hatása is van. 
– Szabályozza a pajzsmirigy működését és csökkenti a túltermelésből adódó idegességet. 
– Menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére is alkalmas.
– A benne található polifenolok antivirális tulajdonságúak,ajakherpesz gyógyulását segítik és felére csökkentik a vírus kialakulásának gyakoriságát.

Fűszerként:
– Saláták, töltelékek, gyümölcslevesek, mártások, főzelékek, gyümölcssaláták, gomba-, szárnyas-, hal- és vadételekhez, fűszerecetek ízesítésére használjuk. 
– Kiváló még desszertek, tea, limonádé, vaníliapuding, illetve Martini-koktél ízesítésére is.

Érdemes kipróbálni ételek ízesítésére. Katt ide: —>

Bőrápolásban:
– Dezodorban, mivel hatékonyan szünteti meg az izzadságot.
– Bőrbarát krémekben, kenőcsökben, hidratálókban is, nemcsak kellemes aromája miatt, hanem azért is, mert bizonyítottan képes a bőr szerkezetét javítani. 
– A citromfűolajat fel lehet használni arctisztítóként és bőrápolóként is. 
– Hatékony segítséget jelent a pattanások ellen is.