Bodzavirág illatú langyos májusi estéken andalogva járni kéz a kézben…..
Micsoda romantikus kép. 🙂 Viszont tény, hogy imádjuk a bodzavirág muskotályosan édes illatát. Mint az első bálozó lányok a szétterülő fehér szoknyáikkal, olybá tűnnek a bodzabokrok tavasz végén nyár elején.
Rendszertani neve: Sambucus nigra. A latin Sambacus név valószínűleg a görög Sambyke (hangszer) szóból ered, amely hangszert a bodza ágaiból készítették. Európában őshonos növény, amit már évszázadok óta ezer módon hasznosítanak.
De, ne csak a szemünket és az orrunkat “lakassuk” jól a bodzavirág látványával illatával. Együk, hiszen ehető. Igyuk, azaz készítsünk belőle szörpöt, teát. Receptek ide kattintva –>
Nézzük csak, mi mindenre használhatjuk:
- Erős izzasztó hatású ezért lázcsillapításra használják.
- A bodza virága ezen kívül még vízhajtó, hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító.
- Gyenge alkoholos kivonatban még idegcsillapítóként is használják.
- Külsőleg használva pedig fertőtlenítő hatású.
- A bodza virága növeli a tejelválasztást a szoptatós mamáknál.
- Fürdők vagy borogatások formájában hatásos a furunkulusoknál, a tályognál, az égési sérüléseknél, hólyagoknál, mivel kitakarítja a gennyet, enyhítve fájdalmat, lelohasztja a duzzanatokat, dudorokat is.
- Forró fürdőjét a reumás betegek használják eredménnyel.
- Kozmetikumokban ráncsimító, bőrnyugtató hatású.
Megjegyzés: A bodzavirág régen, mint fehérbor ízjavítója szolgált. Kellemes muskotályos ízt kölcsönzött a bornak.