Bazsalikom királyfű és szúnyogriasztó -

Bazsalikom királyfű és szúnyogriasztó

A bazsalikom ma már leginkább fűszernövényként ismert. Egy intenzív fűszernek, ami pompásan kiemeli a paradicsomos ételek ízét.
Termesztése meglehetősen egyszerű. Ez annál is inkább örvendetes, mert jó, ha tartunk néhány tövet otthonunkban. Ugyanis gyógyhatása sem elhanyagolható.
A kertben rovarűzőként is szolgál. Ráadásul, ha a bazsalikom levelével bedörzsöljük  a bőrünket, a szúnyogok elkerülnek bennünket. 

Gyógyhatása:

  • Légzőszervi betegségek kezelésénél alkalmazzák, enyhíti pl. az asztmarohamot a hörghurutot és a megfázástis.
  • Az emésztőrendszeri betegségeknél is alkalmazhatjuk, így pl. serkenti az emésztést, mérsékli a székrekedést és a hányingert
  • A bazsalikom fertőtleníti a légutakat, kitisztítja a fejet nátha idején, és enyhíti a migrént is. Megfázás idején antibakteriális és vírusölő hatása miatt gyorsítja a gyógyulás folyamatát.
  • Csökkenti az izomfájdalmat, és a görcsöket, így pl. menstruációs panaszoknál is enyhíti a fájdalmat, valamint a reumatikus és ízületi gyulladás fájdalmait.

A bazsalikom  virág illóolaj tartalmát vízgőzös lepárlással nyerik ki. A párlat színtelen, halványsárga vagy halványzöld színű.
A szépségápolásban is felhasználhatjuk, mert serkenti a vérkeringést, feszesebbé teszi a bőrt, és visszaadja a bőr rugalmasságát. Érzékeny bőrre ne használjuk!
Párologtatóba téve a bazsalikom olaj megnyugtat és élénkít, csökkenti a szorongást, és a feszültséget, valamint elősegíti a tiszta gondolkodást.

A bazsalikomolaj használata kerülendő terhesség ideje alatt!

Még több cikk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print