Az akácvirág, azaz egészen pontosan a fehér akácvirág rendkívül hasznos gyógynövényünk.

Ma már, szinte honi növényként tekintünk az akácra, pedig jövevény, a homokos talaj megkötésére telepítették be hazánkba  a XVIII. században. 2014-ben, hogy megóvják,  magyar akác néven hungarikummá nyílvánították az akácfákat és az akácmézet.
Május végén, június elején hozza illatos virágait. remek méhlegelő. Tulajdonképpen szinte minden részét hasznosítják, kivéve a termését, mert az mérgező.
Fáját hihetetlen szívóssága miatt az építőipar, kérgét, a gyógyszeripar, virágját pedig az alternatív-, és népgyógyászat, a kozmetikai ipar, és némiképp a konyhaművészet használja.  
A virágot ehetjük nyersen, akácmézként, készíthetünk belőle teát, de használhatjuk süteményekhez, salátákhoz is. Az akácvirág kellemesen édeskés íze miatt gyakorta használatos ízjavítóként is.
Az akácvirág leginkább az emésztőszervi megbetegedések kezelésére alkalmas. Ide sorolhatjuk többek közt a refluxot, gyomorhurutot, gyomorbélfekélyt, székrekedést vagy irritábilis bélszindrómát is.

Az akácvirág gyógyhatása:

Az akácméz megérdemli, hogy külön kiemeljem jótékony hatásait:

Kozmetikai használata
A kozmetikai iparban a fehér akác virágának kivonata bőrkondicionáló anyag és erősítő szer. A kozmetikai készítményekben érzékeny, gyulladásra hajlamos, aknés, zsír- és vízhiányos, szeboreás bőr ápolására alkalmazzák, illóolaját az illatszeripar hasznosítja. A kozmetikumokban pedig a ráncsimító, és bőrtónus javító hatása miatt alkalmazzák. (forrás: ilcsi.com)