Akácvirág a bódító gyógyító.

Az akácvirág, azaz egészen pontosan a fehér akácvirág rendkívül hasznos gyógynövényünk.

Ma már, szinte honi növényként tekintünk az akácra, pedig jövevény, a homokos talaj megkötésére telepítették be hazánkba  a XVIII. században. 2014-ben, hogy megóvják,  magyar akác néven hungarikummá nyílvánították az akácfákat és az akácmézet.
Május végén, június elején hozza illatos virágait. remek méhlegelő. Tulajdonképpen szinte minden részét hasznosítják, kivéve a termését, mert az mérgező.
Fáját hihetetlen szívóssága miatt az építőipar, kérgét, a gyógyszeripar, virágját pedig az alternatív-, és népgyógyászat, a kozmetikai ipar, és némiképp a konyhaművészet használja.  
A virágot ehetjük nyersen, akácmézként, készíthetünk belőle teát, de használhatjuk süteményekhez, salátákhoz is. Az akácvirág kellemesen édeskés íze miatt gyakorta használatos ízjavítóként is.
Az akácvirág leginkább az emésztőszervi megbetegedések kezelésére alkalmas. Ide sorolhatjuk többek közt a refluxot, gyomorhurutot, gyomorbélfekélyt, székrekedést vagy irritábilis bélszindrómát is.

Az akácvirág gyógyhatása:

  • Frissen szedett vagy szárított virágszirmokból főzőtt tea csökkenti a hurutos tüneteket, enyhíti a köhögést.
  • Csökkenti a gyomorsav túltengést.
  • Használhatjuk vízhajtóként reggel fogyasztva.
  • Székletlazításra este fogyasztva kizárólag kúraszerűen, nem folyamatosan.
  • Hüvelygomba vagy felfázás esetén készítsünk akácvirágból ülőfürdőt.
  • Az akácvirágból főzött tea hatékony stressz, álmatlanság, pánikroham, depresszió kezelésére. Stresszes, vizsgaidőszakok előtt minden étkezés előtt fogyasszunk el egy-egy kanál porított akácvirágot egy nagy pohár vízzel. Eloszlatja az idegességet és a szorongást.

Az akácméz megérdemli, hogy külön kiemeljem jótékony hatásait:

  • felső légúti megbetegedésekre
  • immunrendszer erősítő
  • emésztési zavarokra
  • méregtelenítő, májregeneráló
  • csonterősítő

Kozmetikai használata
A kozmetikai iparban a fehér akác virágának kivonata bőrkondicionáló anyag és erősítő szer. A kozmetikai készítményekben érzékeny, gyulladásra hajlamos, aknés, zsír- és vízhiányos, szeboreás bőr ápolására alkalmazzák, illóolaját az illatszeripar hasznosítja. A kozmetikumokban pedig a ráncsimító, és bőrtónus javító hatása miatt alkalmazzák. (forrás: ilcsi.com)

Még több cikk

bazsalikom

Bazsalikom királyfű és szúnyogriasztó

A bazsalikom ma már leginkább fűszernövényként ismert. Egy intenzív fűszernek, ami pompásan kiemeli a paradicsomos ételek ízét. Termesztése meglehetősen egyszerű. Ez annál is inkább örvendetes,

borsmenta

Borsmenta – frissít és fertőtlenít

Borsmenta, vagy csak a menta. Bár számos fajtája létezik (pl. fodormenta, vizi menta, csombor menta, mezei menta, korzikai menta…. a teljesség igénye nélkül), mégis leginkább

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print