Vége van a nyárnak! Elmentek a fecskék!

Egyik nap még vidáman csicseregtek, rovarokat kerestek sebesen cikázva, másnapra eltűntek, itt hagytak minket. Még azt sem mondhatom, hogy váratlanul történt mindez, de nem akartam tudomásul venni, hogy vége van a nyárnak. Pedig itt van, és már nincs mit tenni, az ősz. Hirtelen, talán nem is annyira hirtelen, rövidebbek lettek a nappalok, hűvösek az éjszakák, rozsdásak a falevelek.
A gondos háziasszonyok már régen elkezdték a zöldségek, gyümölcsök téli raktározását. Én pedig még csak most kaptam észbe, hogy mit is mit is…. Elringatott a napsütés melege, úgy gondoltam, vagy csak reméltem, hogy még sokáig ilyen marad az időjárás. Kicsit úgy érzem magam most, mint a Tücsök és a hangya című mese tücsökje, aki csak muzsikált a nyáron, de nem raktározott szorgalmasan, mint a hangya.

Milyen kár, hogy ma már nem tanítják sehol sem, mikor mit kell, illetve lehet télire eltenni.

Azért természetesen nem voltam teljesen tétlen.
Gyógynövényeket gyűjtöttem, fűszernövényeket termesztettem, és takarítottam be. Aki ismer, úgyis tudja, hogy az étkezés csak sokadjára jut eszembe. Tehát nem a táplálék raktározás lesz az első számú tevékenységem. A gyógynövények egy részéből tea lesz, egy másik részéből kence alapanyag, a maradékból pedig a gyógynövényes gőzkabinba gyógyító keverék. Úgyis az ősz és a közelgő tél szinte noszogat, hogy adjunk a testünknek egy jó forró gőzfürdőt. Most meg is nyugtattam magam, hogy mégsem vagyok teljesen reménytelen eset.

Kár tehát azon szomorkodni, hogy vége lett a nyárnak. Eljön jövőre újra. Addig is igyekszem kihozni a legtöbbet a következő évszakokból. Színes leveleket, terméseket gyűjtök. Vidám dekorációt készítek, gyertyákat, illatos mécseseket gyújtok, hogy visszahozzam a fényt az életünkbe. Bekuckózom a kandalló mellé egy csésze finom teával és egy könyvvel. Mi is kellhetne még? Úgy döntöttem, nem búsulok a nyár elmúlta miatt. Megkeresem az ősz és a tél szerethető dolgait, és így várom a tavaszt.
Addig is kedvenc hobbimmal töltöm az időt. Szappant, kencéket és teakeverékeket készítek, hiszen ezért gyűjtöttem a gyógynövényeket.