Valentin nap – Szerelem parancsra?

Avagy a naptári naphoz kötött szeretet nap, vagyis egy ünnep, amely megosztja a közvéleményt.

Mielőtt megkövezne bárki is a címért, megjegyzem, én szeretem a szerelmet, drukkolok a szerelmeseknek, együtt érzek az éppen szakítókkal, és nem nézek furcsán az egyedül állókra.
Kit, mit ünneplünk ekkor? Mikortól eredeztethető maga az ünnep? Miért övezi ekkora felhajtás a Valentin napot? Mitől ilyen népszerű? Mikor lett ekkora a „gazdasági” jelentősége? Mennyi kérdés. És ezek csupán azok a kérdések, amiket óvatosan teszek fel Valentin (Bálint) nap közeledvén.

Történeti háttér:

Van ugye egy Szent Bálint püspökünk (Valentin, vagy Velentinus, kinek hogy szimpatikusabb), aki a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentje.

Ő a XIV. században élt, és keresztény hite miatt halt vértanú halált. A történet szerint mielőtt kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak lányának visszaadta a látását. Kivégzése előtt a hagyomány szerint (február 14-én halt meg), búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. Legendája szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. Ez talán a legismertebb eredetlegenda.

Azt talán már kevesebben tudják, hogy a Valentin – Bálint nap körüli napokon az ókori Rómában két vallásos ünnep is létezett.

Faunus ünnepe, és a Lupercalia, vagy más néven Februa. Ezeket az ősi eredetű pásztorünnepeket február 13. – 15. között tartották. A Lupercalia tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból állt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. A papok ekkor a februa nevű kecskebőr szíjakkal ostorozták a fiatalokat, főleg a nőket, hogy a rituális verés, tisztulást és termékenységet hozzon.
A termékenység ünnepének voltak kellemesebb részei is. Ez a nap Juno istennő, a házasság pártfogójának ünnepe is volt: a fiatal leányok Juno templomába mentek, hogy ott egy szerelmi jóslatot kapjanak az igazi partner kiválasztásához.

A férjek virágot ajándékoztak ezen a napon a feleségeknek. Az egyszerű nép (plebeius) ifjú férfiai pedig ezen a napon tombolát húztak a még hajadon nők neveivel. Az így létrejövő párok egymással jártak egy ideig és néhányan a szóbeszéd szerint valóban egymásba szerettek. Ez a népszokás sok római arisztokrata szemében erkölcstelen volt.
Így a régi római szokások keveredtek a keresztény mártír történetével és meghonosodtak a későbbi társadalomban is. Viszont az ókori pogány ünnepek és a későbbi Szent Bálint nap közötti közvetlen kapcsolatra nincs bizonyíték, csak ezek a legendák léteznek.

Ez hát a válasz az első kérdésre.

A másodikra egyszerűbb a válasz:

Angolszász területen 1383-ra tehető az első ilyen jellegű ünnepség. Németországban, 1950-ben volt az első Valentin-bál. Magyarországon az 1990-es évektől kezdődően lett egyre népszerűbb ünnep.

Hogy miért e felhajtás?

Talán, mert egyfajta jósló napként is funkcionált a néphagyomány szerint. Ezen szokások legtöbbje fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák, vagy csupán megtartsák szerelmüket, életük párját.

Bálint-napon a madarak is hatalmas szerephez jutottak, a különböző fajták más-más férfitípust jelentettek.

Úgy tartották, ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni és nagyon boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, tehetős férfi felesége lesz.
Egyszerűbb babonák is kötődnek Valentin napjához, például a reggeli szerelmes csók szerencsét hoz, és ezen a napon nem szabad megsértődni vagy megharagudni.

A népszerűségén már lehet vitatkozni.

Vannak, akik el sem tudják képzelni, hogy ne ajándékozzák meg kedvesüket, vagy legjobb barátjukat (a finnek pl. barátság napként ünneplik) ezen a napon. Másokat a hideg is kiráz, már csak a gondolattól, mert kényszerként élik meg az ajándékozást.

Természetesen, ha, legalább annyi megadatik egy-egy párkapcsolatban, hogy Bálint, Valenin nap-on figyelmet kap a pár bármelyik tagja. Hogy együtt töltenek el legalább egy estét, már nem hiába „gyűrűzött be” hozzánk ez az ünnep.

És amiért tulajdonképpen az egész bejegyzés íródott.

A „gazdasági jelentőség”.
A „kereskedelmi“ Valentin-napot az 1800-as években vezették be, és mára már ezen a napon igen csak nagy forgalmat bonyolítanak le a virágárusok, valamint az ajándék-és édességboltok az éttermek, a szállodák, és az egyéb szolgáltatók az ünnephez kötődő reklámoknak, akciós kínálatnak köszönhetően. Ugye?
De, a szolgáltatókat ki szolgálja ki? Ők mikor és hogyan ünnepelnek? Nem lehetne ez egy olyan ünnepnap, amikor mindenki (tudom ez dőre kérdés) csak fél napot dolgozik, és a nap többi részét együtt töltheti a párjával, kedvesével, vagy barátjával?

A tények forrása: tortenelemclub.com, wikipedia, csaladvilag.hu