A szakáll a férfiak arcának alsó felén növő szőrzet, az ajkak felett növő szőrzet pedig a bajusz.

Csak, hogy tisztában legyünk a fogalmakkal. A Wikipédia egészen pontos leírást ad erre a meghatározásra.
Egy régi latin közmondás is említést tesz róla.:
Barba virile decus, et sine barba pecus, vagyis a szakáll díszíti a férfit, anélkül csupasz.
Nos, ha nem is értek teljesen egyet ezzel a kijelentéssel, mégiscsak nagy szakállrajongónak számítok. Már kislány koromban is egyenesen rajongtam a szakállas emberekért. Hogy miért, nem tudom, megmagyarázni. Édesapám ugyanis csak azóta visel szakállt, mióta tisztességben megőszült, és ragyogó hófehér lett a haja és a szakálla is.
Minden esetre én örömmel tapasztalom, hogy egyre elterjedtebb a férfiak körében valamilyen arcszőrzet viselete. A szakáll folyamatos növésben van, így időnként az is ápolásra, vágásra, igazításra szorul. Éppen ezért örömre ad okot, hogy oda is figyelnek erre az urak. Nem hiába nyílik egyre több Borbélyszaküzlet.

Néhány érdekesség a szakállról:

Láthatjuk tehát, hogy mióta világ a világ a férfiak arcszőrzete csak nő és nő. Én pedig élvezem. Mármint a látványt. Ráadásul abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy háromféle, korhoz köthető szakállstílust is figyelemmel kísérhetek. Az édesapáméról már említést tettem, az övé ugye hófehér, amolyan „télapós”. A következő korosztály a férjem, az övé az a típus, amelyik olyan elegánsan kócos. A fiam pedig a maga dús, ápolt szőrzetével teljességgel megtestesíti a mai kor divatját. Szakállolajat használ, balzsammal ápolja kedves arcszőrzetét, és természetesen borbélyhoz jár, hogy minél rendezettebb legyen.

Néhány éve talán elképzelhetetlen lett volna, hogy nő létemre a szakállról írjak akár egy sort is. Változik a világ, és vele együtt az élet. Ahogy egy korábbi írásomban is kifejtettem: Az élet, változás, és a változás maga az élet.
Kíváncsian várom hová fejlődik, mivé változik a szakáll növesztés kultúrája.