Újévi fogadalom, azaz fogadkozzunk, vagy ne fogadkozzunk, ez itt a nagy kérdés.

Január elsejétől épp olyan elválaszthatatlan az újévi fogadalom, mint a karácsonytól a beigli. Alig van olyan ember, aki ne tenne ilyen, olyan fogadalmat az elkövetkezendő évre.
Az újévi fogadalmak története Kr.e. 153-ra datálódik vissza, amikor Janus – a kezdet és vég istene a római mitológiában, a január hónap névadója – a naptár elejére került. Ilyenkor sok római bocsánatot kért ellenségeitől és ajándékokat adott át az újév kezdete előtt.

Melyek is az általános, leggyakoribb fogadalmak:

Egy brit felmérés szerint az ilyen tartalmú fogadalmakat általában ez hétig sem tartjuk be. Igazat is kell, adjak e felmérésnek, hiszen elég csak az újév első és a harmadik hetében benéznünk egy-egy fitness terem ablakán.

Mit látunk?

Az első héten alig akad hely sportolni, a harmadikon pedig alig akad ember, aki sportolna.
Az újévi fogadalom tulajdonképpen egy önmagunknak tett ígéret, cél, döntés a változtatásra.
Mindig, amikor leírjuk az újév dátumát, jusson eszünkbe, hogy valamivel tartozunk önmagunknak.
Ezekkel az önmagunknak tett ígéretekkel lehet a leghatékonyabban felépíteni önbizalmunkat és önbecsülésünket.
Egyszerűnek tűnik az egész. Csak kell egy cél, azt le kell bontani apró lépésekre, ki kell dolgozni az akciótervet, és a napi teendők közé be kell illeszteni. Ugye milyen könnyű ezt leírni? Végigvinni, végrehajtani már egyáltalán nem is olyan egyszerű.

Miért is?

Azért, mert emberek szinte kivétel nélkül mind, a kisebb ellenállás irányába haladnak, és ha egy mód van rá, jobban motiválja őket a kényelem, mint a változás.
Hiszen a változás kikerülés a komfort-zónából. Az pedig egyrészt kényelmetlen, másrészt félelmetes.
Sorra fogalmazzuk a kifogásokat, hogy most éppen miért nem tudjuk betartani az ígéreteinket.
Ha szükségünk van egy kis biztatásra, annyi lehetőség közül választhatunk.  Hívjuk segítségül bátran okostelefonunkat! Töltsünk le  motivációs applikációt, vagy olvasgassunk naponta inspiráló idézeteket. Ilyet itt találhatunk pl. —–>
Még én, aki éppen e sorokat írom, sem vagyok kivétel ez alól. Úgy bizony! Vannak dolgok, amiket én is odázok. De törekszem arra, hogy egyre kevesebbszer mondjam, vagy írjam le: „…majd holnap…”.

Kívánom, hogy mindenkinek, aki fogadalmat tett, legyen kitartása betartani az ígéretét. Annak pedig, aki eddig nem mert fogadalmat tenni, kívánom, hogy legyen önbizalma megtenni, mert előtte áll az egész év, hogy felépíthesse önbecsülését.