Nyár, nyár gyere, várunk!

Nyár, te csodás!

Közeledik nyár,  bár mostanában nem igazán mutatja magát. Ami ugye gyakorlatilag egyet jelent a napozással, napon való tartózkodással még annak is, aki éppen nem a tengerpartot választotta pihenése színhelyéül.

Bőrvédelem

Az utazási prospektusok tanulmányozásával együtt elkezdjük nézegetni a boltok polcain sorakozó napvédő termékeket. Jó esetben már az összetételét is megnézzük, nem csak az árára vagyunk kíváncsiak.

Jó, ha tudjuk, a hagyományos fényvédők sok káros vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek valójában növelik a melanoma kialakulásának kockázatát. 

Belső védelem

Igen ám, de akkor mit tehetünk, hogy mégiscsak megvédjük a bőrünket a leégéstől? Nos azzal ugye mindenki egyetért, hogy a szervezetünk, testünk és ez által a bőrünk is abból van, amit megeszünk. Javíthatjuk bőrünk ellenálló képességét megfelelő tápanyag bevitelével is. Fogyasszunk antioxidánsokban gazdag nyers zöldségeket és gyümölcsöket, gyümölcs-zöldség leveket (pl. béta karotinban gazdag sárgarépát, sütőtököt, paradicsomot, sárgabarackot). Azért is jó a nyár, mert ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket szinte korlátlanul hozzájutunk.

Bőrápolás

Rendben van, belsőleg már megtámogattuk külső burkolatunkat, de mit tehetünk még ezen kívül? Nos általános elv, hogy akkor lesz egyenletes színe a bőrnek, ha nincs kiszáradva, nincsenek rajta felhalmozódva az elhalt hámsejtek. Tehát mindenképpen javasolt (nyaralás előtt mindenképpen) a bőrfelület teljes egészében való leradírozása. Ezt legegyszerűbben egy sós-olajos bőrradírral tehetjük meg. Ezt a nyár folyamán akár hetente megismételhetjük. Bőrünk hálás lesz érte.

Természetes napvédelem

Többféle olaj és növényi zsiradék is alkalmas arra, hogy napozáshoz használjuk: kakaóvaj, olívaolaj, lenolaj, dióolaj, kókuszolaj, repceolaj, napraforgóolaj, körömvirágmag olaj, sárgarépamag olaj, sárgabarackmag olaj, paradicsommag olaj, makadámdió olaj.
Csak hidegen sajtolt (extra szűz) olajakat használjunk, mert egyébként biztosak lehetünk benne, hogy tele vannak a finomítás során használt vegyszerekkel!

  • Ha illóolajokkal szeretnénk illatosítani, a következő fényérzékenyítő olajak mindenképpen kerülendők: citrom, narancs, zöldcitrom, grapefruit, citromkóró, kömény, angyalgyökér és bergamott.
  • Bátran használhatók viszont a levendula, rózsa, kókusz, jázmin, szantál, menta.

Ha valakinek kedve kerekedik saját maga keverni napozáshoz krémet, naptejet, vagy napolajat, megosztok három receptet. Egyszerűek, legfeljebb az elkészítésük ideje az, ami segíthet dönteni, melyik készüljön. Íme:

NAPOLAJ
Hozzávalók:
15 ml dióolaj
5ml argán olaj
5 ml körömvirágolaj
25 ml sárgarépaolaj
3,5 g cink-oxid
Elkészítése:
Összeöntjük az olajokat, hozzáadjuk a cink-oxidot. Alaposan összerázzuk a keveréket. Minden használat előtt újra fel kell rázni, hogy a cink-oxidból elegendő jusson a bőrre.

NAPTEJ
Hozzávalók:
20-30 ml kókuszolaj
20-30 ml kakaóvaj
10-20 ml jojoba olaj
10 ml körömvirág olaj
50 ml desztillált víz
5 g méhviasz
5 ml lysolecitin (emulgeáló szer)
1-2 kávéskanál cink-oxid, titán-dioxid keveréke
20 csepp rokonsal (stabilizáló anyag)
Elkészítése:
Gőz fölött megolvasztjuk a méhviaszt, kókusz olajat és a kakaóvajat. Ha kissé meghűlt, beleöntjük az olajokat és a lysolecitint. Alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá cink-oxidot és a titán-dioxidot. Addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz. Amikor már langyos, öntsük hozzá a desztillált vizet.

NAPKRÉM
Hozzávalók:
20g kókuszolaj
20g kakaóvaj
10 g sheavaj
10 g jojoba olaj
10 g sárgarépa olaj
10 g sárgabarackmag olaj
15 g méhviasz
30 ml rózsavíz
30 ml. Aloe gél
1 ml glicerin
5 ml lysolecitin
20 csepp rokonsal
3,5 g titán-dioxid
3,5 g cink-oxid
Elkészítése:
Gőz fölött megolvasztjuk a kókusz olajat, a kakaóvajat és a méhviaszt. Ha kissé meghűlt, beletesszük a shea vajat, a maradék olajokat, és a lysolecitint. Egy másik edényben összemelegítjük a rózsavizet, az aloe gélt és a glicerint. Amikor kb. egyforma hőmérsékletre hűltek, folytonosan keverve összeöntjük. Közben beletesszük a porokat, majd legvégül rokonsal-lal stabilizáljuk.

Még több cikk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print