A dinnye zöldség vagy gyümölcs?

Ez a kérdés örök vita tárgya marad, gondolom. Nos a dinnye keddvelői inkább gyümölcsként tekintenek rá, bár botanikailag, zöldség, hiszen a tökfélék családjába tartozik.
De, talán, nem is annyira fontos ez. Sokkal inkább lényeges, hogy miért is hasznos a számunkra. Már az egyiptomiak is kedvelték. Falfestményeken örökítették meg a dinnyeszüretet, és a fáraók sírkamrájába helyezték túlvilági élelemként. Európába mór közvetítéssel került.

Miről is beszélünk?

A dinnye alakja igen változatos, a gömbtől, a megnyúlt gömbtől a megnyúlt hengeres formáig változik. Egy-egy termés tömege 2–15 kg. A héj színe fehéres, világoszöld, közép zöld, kékeszöld, feketés zöld lehet. Felülete sima vagy enyhén barázdált, rajzolata lehet csíkozott, márványozott. A héja 1–2 cm vastag. A hús színe fehér, sárga, citromsárga, sötétebb sárga, világos rózsaszínű, rózsaszínű, piros, vérvörös. (A fehér és a sárga színűek elsősorban takarmánydinnyék.)

Miért jó nekünk?

További gyógyító hatásuk: