Nyári kedvencünk, a dinnye. Szépít és szomjat olt.

A dinnye zöldség vagy gyümölcs?

Ez a kérdés örök vita tárgya marad, gondolom. Nos a dinnye keddvelői inkább gyümölcsként tekintenek rá, bár botanikailag, zöldség, hiszen a tökfélék családjába tartozik.
De, talán, nem is annyira fontos ez. Sokkal inkább lényeges, hogy miért is hasznos a számunkra. Már az egyiptomiak is kedvelték. Falfestményeken örökítették meg a dinnyeszüretet, és a fáraók sírkamrájába helyezték túlvilági élelemként. Európába mór közvetítéssel került.

Miről is beszélünk?

A dinnye alakja igen változatos, a gömbtől, a megnyúlt gömbtől a megnyúlt hengeres formáig változik. Egy-egy termés tömege 2–15 kg. A héj színe fehéres, világoszöld, közép zöld, kékeszöld, feketés zöld lehet. Felülete sima vagy enyhén barázdált, rajzolata lehet csíkozott, márványozott. A héja 1–2 cm vastag. A hús színe fehér, sárga, citromsárga, sötétebb sárga, világos rózsaszínű, rózsaszínű, piros, vérvörös. (A fehér és a sárga színűek elsősorban takarmánydinnyék.)

Miért jó nekünk?

 • A színes dinnyehúsban magas a karotin mennyisége, ami a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul át, mely serkenti az agyműködést, fokozza az idegsejtek tápanyag ellátását.
 • A benne lévő gyümölcssavak, a gyümölcscukorral együtt serkentik a bélmozgást. Likopin és karotin tartalma rákellenes hatású.
 • A sárgadinnye magas karotin- és C-vitamin tartalma is védi a szív koszorús ereit. A benne lévő magas Kálium csökkenti a magas vérnyomást, az adenozin nevű anyaga pedig lassítja a véralvadást, ezáltal véd a trombózis ellen.
 • Természetes izotóniás italnak is tekinthetjük, mivel víztartalma eléri a 95 %-ot.
 • Vizelethajtó hatású, és ezzel nagymértékben hozzájárul a vese alapos tisztításához.
 • Víztartalma mellett ásványi anyagok és vitaminok tárháza is. Különösen sok benne a C-vitamin, ami az immunrendszert erősíti és növeli a koncentrálóképességet.
 • Van benne B6- vitamin, ami segíti a szervezetbe került fehérjék feldolgozását és újrahasznosítását.
 • Ezen kívül még magas a folsav tartalma, mely fontos a haj szépségéhez, a keringés zavartalan működéséhez, a növekedéshez.
 • A vérképzéshez és a sejtlégzéshez szükséges vas is megtalálható benne. Tartalmaz még mangánt, ami az idegsejtek, és a zavartalan szexuális működéshez kell.

További gyógyító hatásuk:

 • Elősegítik szervezetünk tökéletesebb működését úgy, hogy a belekben lévő epesav és enzimmolekula körülveszi a dinnyében lévő karotin molekulákat, amelyek A-vitaminná alakulva a vérkeringésbe jutnak. A keringés útján eljutnak életfontosságú szervekhez, így a májhoz, és mindegy egyes sejthez. Fiatalító, jótékony hatásukat így mindenütt kifejtik, a csontokban, a fogakban, a szemben, a bőrben, a hajban, a körmökben.
 • A vírusok a baktériumok, sőt a szabadgyökök ellen is védenek.
 • A görögdinnye magas víztartalmának köszönhetően, kitűnően alkalmas a szervezet méregtelenítésére. Kiüríti a szervezetben lerakódott salakanyagokat, tisztítja a vért és a beleket. A nagyobb mennyiségben fogyasztott görögdinnye elősegíti a vér, sav-lúg háztartásának egyensúlyát. Ha egynapos méregtelenítő kúrát tartunk, annak is már szemmel látható az eredménye. Frissebbek és vidámabbak leszünk.
 • A víz keresztülmegy rajtunk, a gyomor pedig visszakapja eredeti rugalmasságát. A szervezet teljes átmosásával eltávozik a méreg a testünkből, és megszabadulunk szervi panaszainktól is.
 • A kúra alatt a dinnye magas víztartalmának következtében, az éhségérzet csökken, mert a sok víz teltség érzetét okozza. Ezért a görögdinnye fogyókúra esetében is fogyasztható, mert alacsony az energiatartalma. Tíz deka görögdinnye 29 kalóriát tartalmaz.
 • Májpanaszokkal és veseelégtelenségben szenvedőknek is gyógyító hatású a dinnyefogyasztás.

Még több cikk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print