Mi az és mire jó a BABAMASSZÁZS?

Mi is az a babamasszázs?

A babamasszázs ismerős bizonyára mindenki számára, aki az utóbbi években vált anyává, hiszen egyre elterjedtebb módszerről van szó. Sok helyen a csecsemős nővértől, védőnőtől is el lehet tanulni néhány fogást. De mégis, mire jó ez, és hogyan kell jól csinálni?

A babamasszázs jelenlegi formáját az 1970-es években dolgozták ki. Természetesen ezt megelőzően is nyilvánvalóan simogatták és masszírozgatták valahogyan a hasfájós csecsemőket, de a hetvenes évek óta már kutatások, vizsgálatok is folynak, és képzett oktatóktól tanulhatjuk el a megfelelő módszertant.

A témába vágó tanulmányok számtalan előnyt leírtak, de kezdjük egy nagyon nyomós érvvel: napi 15 percnyi babamasszázs már egy hónap alatt lényegesen javította a babák alvását. Az alvás javítása valószínűleg összefügg azzal, hogy a helyesen végzett masszázst követően kimutathatóan csökkent a csecsemők stresszhormon (kortizol) szintje. A masszázs különösen jót tett a depressziós anyák babáinak és a koraszülötteknek, ráadásul erősítette a kötődést.

A babamasszázs jótékony hatásai:

  • ellazítás,
  • felszabadítás,
  • aktív együttlét
  • és kötődés.

A különböző hatások jobb megismerése érdekében egyenként jellemezzük őket, mindvégig szem előtt tartva, hogy a masszázs egyes hatásai szorosan összefüggenek egymással.

Az érintés és az ellazítás közvetlenül befolyásolja a szülő és a gyermek közötti kommunikációt, amely végső soron a fizikai és az érzelmi feszültségek oldására képes.

Idegrendszer

  • Az újszülött neuronjainak tulajdonságait a genetikai öröklődés határozza meg. Úgy is mondhatjuk, hogy veleszületett adottságainak része, bár a születés pillanatában a neuronok kapcsolódása csak néhány területre korlátozódik: a csecsemő az éhség, a hideg, a magány, a fájdalom, fáradtság vagy egyéb alapvető komforthiány érzékelésére reagál.
  • Mivel az élet első szakaszaiban a legfontosabb érzékelő mechanizmus a tapintásérzés, a masszázs segítségével a neuronok legkülönfélébb kapcsolódása válik lehetővé, s ezzel az érzések gazdag tárházát kínáljuk gyermekünknek.

Légzőszervek

  • A masszírozás jó hatással van az újszülött légzőszerveire azáltal, hogy javítja a vér oxigénellátását. Ez közvetlenül kihat az immunrendszerre is.

Immunrendszer

  • Immunrendszerünk véd bennünket a betegségekkel szemben, fontos tehát, hogy a csecsemő megfelelő ingereket kapjon immunrendszere karbantartására.

Gyomor és bélrendszer

  • Amikor a csecsemő megszületik, működésbe jön emésztőrendszere. Gyakori jelenség – különösen háromhetes kortól három hónapos korig -, hogy a csecsemőt felfúvódás és hasfájás kínozza. Masszírozással elősegíthetjük a táplálék továbbhaladását a belekben és a széklet kiürülését. Kezünk érintésével és sok gyengédséggel megmagyarázhatjuk gyermeküknek, hogyan nyugodhat meg.

Még több cikk

bazsalikom

Bazsalikom királyfű és szúnyogriasztó

A bazsalikom ma már leginkább fűszernövényként ismert. Egy intenzív fűszernek, ami pompásan kiemeli a paradicsomos ételek ízét. Termesztése meglehetősen egyszerű. Ez annál is inkább örvendetes,

borsmenta

Borsmenta – frissít és fertőtlenít

Borsmenta, vagy csak a menta. Bár számos fajtája létezik (pl. fodormenta, vizi menta, csombor menta, mezei menta, korzikai menta…. a teljesség igénye nélkül), mégis leginkább

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print