Mi az és mire jó a BABAMASSZÁZS?

Mi is az a babamasszázs?

A babamasszázs ismerős bizonyára mindenki számára, aki az utóbbi években vált anyává, hiszen egyre elterjedtebb módszerről van szó. Sok helyen a csecsemős nővértől, védőnőtől is el lehet tanulni néhány fogást. De mégis, mire jó ez, és hogyan kell jól csinálni?

A babamasszázs jelenlegi formáját az 1970-es években dolgozták ki. Természetesen ezt megelőzően is nyilvánvalóan simogatták és masszírozgatták valahogyan a hasfájós csecsemőket, de a hetvenes évek óta már kutatások, vizsgálatok is folynak, és képzett oktatóktól tanulhatjuk el a megfelelő módszertant.

A témába vágó tanulmányok számtalan előnyt leírtak, de kezdjük egy nagyon nyomós érvvel: napi 15 percnyi babamasszázs már egy hónap alatt lényegesen javította a babák alvását. Az alvás javítása valószínűleg összefügg azzal, hogy a helyesen végzett masszázst követően kimutathatóan csökkent a csecsemők stresszhormon (kortizol) szintje. A masszázs különösen jót tett a depressziós anyák babáinak és a koraszülötteknek, ráadásul erősítette a kötődést.

A babamasszázs jótékony hatásai:

  • ellazítás,
  • felszabadítás,
  • aktív együttlét
  • és kötődés.

A különböző hatások jobb megismerése érdekében egyenként jellemezzük őket, mindvégig szem előtt tartva, hogy a masszázs egyes hatásai szorosan összefüggenek egymással.

Az érintés és az ellazítás közvetlenül befolyásolja a szülő és a gyermek közötti kommunikációt, amely végső soron a fizikai és az érzelmi feszültségek oldására képes.

Idegrendszer

  • Az újszülött neuronjainak tulajdonságait a genetikai öröklődés határozza meg. Úgy is mondhatjuk, hogy veleszületett adottságainak része, bár a születés pillanatában a neuronok kapcsolódása csak néhány területre korlátozódik: a csecsemő az éhség, a hideg, a magány, a fájdalom, fáradtság vagy egyéb alapvető komforthiány érzékelésére reagál.
  • Mivel az élet első szakaszaiban a legfontosabb érzékelő mechanizmus a tapintásérzés, a masszázs segítségével a neuronok legkülönfélébb kapcsolódása válik lehetővé, s ezzel az érzések gazdag tárházát kínáljuk gyermekünknek.

Légzőszervek

  • A masszírozás jó hatással van az újszülött légzőszerveire azáltal, hogy javítja a vér oxigénellátását. Ez közvetlenül kihat az immunrendszerre is.

Immunrendszer

  • Immunrendszerünk véd bennünket a betegségekkel szemben, fontos tehát, hogy a csecsemő megfelelő ingereket kapjon immunrendszere karbantartására.

Gyomor és bélrendszer

  • Amikor a csecsemő megszületik, működésbe jön emésztőrendszere. Gyakori jelenség – különösen háromhetes kortól három hónapos korig -, hogy a csecsemőt felfúvódás és hasfájás kínozza. Masszírozással elősegíthetjük a táplálék továbbhaladását a belekben és a széklet kiürülését. Kezünk érintésével és sok gyengédséggel megmagyarázhatjuk gyermeküknek, hogyan nyugodhat meg.

Még több cikk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print