Az aromaterápia az illóolajokkal történő testi és lelki szinten történő gyógyítást jelenti.

A napi szinten alkalmazott aromaterápia közelebb visz önmagunk megismeréséhez, hozzásegít fizikai, mentális és lelki egészségünk megőrzéséhez, helyreállításához.

Két irányzata ismert:

Az illóolajok hatékony, ám gyengéd megoldást nyújtanak az egészség fenntartására, betegségek gyógyítására. Általuk az immunrendszer megerősödik, a test – lélek – szellem egyensúlya helyreáll.

Használatuk több ezer éves múltra tekint vissza, napjainkban pedig reneszánszát éli. Az illóolajok csodálatos titka, hogy nem a tüneteket, hanem az embert kezelik teljes egészében.

Az aromaterápia kiváló eredményeket mutat a bőrgyógyászatban, szív, és érrendszeri, nőgyógyászati, légúti, reumatológiai, emésztőrendszeri megbetegedéseknél. Külön kiemelést érdemel a gyerekgyógyászatban való rendkívül jó eredményei.

Az illóolajok szenzációs erőssége, hogy támogatólag hatnak az immunrendszerre és az idegrendszerre.

Mi is az illóolaj?

Azokat a növényeket, amelyek képesek illóolajokat produkálni, aromás növényeknek nevezzük. A növény a napfény, föld, víz és a levegő energiáját fotoszintézis és enzimek segítségével, illékony olajjá szintetizálja speciális kiválasztó sejtjeiben. Vannak növények, amelyek a leveleikben pl. mirtusz-félék, vannak, amelyek e mellett a virágaikban, gyümölcseik héjában termelnek illóolajat.

Az illóolajok biokémiai összetevői határozzák meg tulajdonságaikat, hatékonyságukat és alkalmazási területeit.

Az illóolaj a növény kvintesszenciája, mely a magában hordozott információival egyaránt hat a testre, lélekre, szellemre, az egész szervezetre, tisztítja az ember teljes energiarendszerét, erősíti, harmonizálja azt. Attól függően, hogy milyen az aromás növény fajtája, sérülékenysége, a felhasználás célja, különböző eljárásokkal nyerhető ki az illóolaj tartam pl.: sajtolás, oldószeres kivonás, vízgőz desztilláció. Ez utóbbi a leggyakrabban használt kinyerési módszer.

A bőr és nyálkahártya irritáció elkerülése érdekében többnyire különböző hordozó anyagokban alkalmazzuk az illóolajokat. Jól elegyednek: növényi olajokkal, zselével, alkohollal, agyagporral, krémmel, mézzel, tejszínnel, sóval.

Illóólajok alkalmazása:

Az aromaterápia sikeres alkalmazása érdekében fontos, hogy kizárólag terápiás tisztaságú illó-, és növényi olajakat használjunk!