Az aromaterápia egy illatos gyógyítás

Az aromaterápia az illóolajokkal történő testi és lelki szinten történő gyógyítást jelenti.

A napi szinten alkalmazott aromaterápia közelebb visz önmagunk megismeréséhez, hozzásegít fizikai, mentális és lelki egészségünk megőrzéséhez, helyreállításához.

Két irányzata ismert:

  • A francia aromaterápia, melyben az egészségmegőrzésen túl a gyógyítás is kiemelt helyet foglal el.
  • A másik irányzat, az angol aromaterápia, amely elsősorban a wellness-ről és a jó közérzet fenntartásáról szól.

Az illóolajok hatékony, ám gyengéd megoldást nyújtanak az egészség fenntartására, betegségek gyógyítására. Általuk az immunrendszer megerősödik, a test – lélek – szellem egyensúlya helyreáll.

Használatuk több ezer éves múltra tekint vissza, napjainkban pedig reneszánszát éli. Az illóolajok csodálatos titka, hogy nem a tüneteket, hanem az embert kezelik teljes egészében.

Az aromaterápia kiváló eredményeket mutat a bőrgyógyászatban, szív, és érrendszeri, nőgyógyászati, légúti, reumatológiai, emésztőrendszeri megbetegedéseknél. Külön kiemelést érdemel a gyerekgyógyászatban való rendkívül jó eredményei.

Az illóolajok szenzációs erőssége, hogy támogatólag hatnak az immunrendszerre és az idegrendszerre.

Mi is az illóolaj?

Azokat a növényeket, amelyek képesek illóolajokat produkálni, aromás növényeknek nevezzük. A növény a napfény, föld, víz és a levegő energiáját fotoszintézis és enzimek segítségével, illékony olajjá szintetizálja speciális kiválasztó sejtjeiben. Vannak növények, amelyek a leveleikben pl. mirtusz-félék, vannak, amelyek e mellett a virágaikban, gyümölcseik héjában termelnek illóolajat.

Az illóolajok biokémiai összetevői határozzák meg tulajdonságaikat, hatékonyságukat és alkalmazási területeit.

Az illóolaj a növény kvintesszenciája, mely a magában hordozott információival egyaránt hat a testre, lélekre, szellemre, az egész szervezetre, tisztítja az ember teljes energiarendszerét, erősíti, harmonizálja azt. Attól függően, hogy milyen az aromás növény fajtája, sérülékenysége, a felhasználás célja, különböző eljárásokkal nyerhető ki az illóolaj tartam pl.: sajtolás, oldószeres kivonás, vízgőz desztilláció. Ez utóbbi a leggyakrabban használt kinyerési módszer.

A bőr és nyálkahártya irritáció elkerülése érdekében többnyire különböző hordozó anyagokban alkalmazzuk az illóolajokat. Jól elegyednek: növényi olajokkal, zselével, alkohollal, agyagporral, krémmel, mézzel, tejszínnel, sóval.

Illóólajok alkalmazása:

  • Bőrön át: szerkezete miatt könnyedén átjut a bőr mélyebb rétegeibe, majd a vér-, és nyirokkeringésbe. Kitűnő bizonyíték erre, hogy a bedörzsölt illóolaj, bizonyos idő elteltével, megjelenik a leheletben. Növényi olajba ágyazva használjuk őket a bőrön történő alkalmazás esetén, az esetleges irritáció elkerülése érdekében.
  • Belélegezve: bekerül a tüdőbe, ezen keresztül a véráramba, ezáltal a teljes szervezetben kifejtve hatását. De belélegezve közvetlenül bejut a limbikus rendszerbe, az érzelmek birodalmába.
  • Szájon át: belsőleg történő alkalmazásuk kizárólag a francia aromaterápia jellemzője. Ilyen módon történő alkalmazása csak szakképzett aromaterapeuta vezetésével ajánlott.

Az aromaterápia sikeres alkalmazása érdekében fontos, hogy kizárólag terápiás tisztaságú illó-, és növényi olajakat használjunk!

Még több cikk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print